Internationale beurzen

LONDEN

De FTSE-index, de graadmeter van de Britse beurs, is vanochtend 0,3 procent gedaald. Onder invloed van een lager Wall Street noteerde de index tegen het einde van de ochtend 5760,50 punten. Dat was 19,40 punten onder het slot van gisteren. Aandelen in de televisiezender BSkyB stegen 8,6 procent na bekendmaking van gunstige cijfers.

FRANKFURT

Ook de Duitse aandelen werden goedkoper wegens de malaise in New York. De Dax-index daalde twee procent naar 4807,37 punten. Supermarktketen Metro verloor 1,4 procent na bekendmaking van jaarcijfers. Adidas was een van de weinige stijgers (1,1 procent).

PARIJS

De Franse beursindex CAC-40 stond vlak voor het middaguur op een verlies van 1,3 procent. De graadmeter noteerde toen 3986,74 punten. Sterke stijger was Canal Plus, dat 3 procent won op berichten in Italiaanse media dat het praat met mediamagnaat Rupert Murdoch over de verdeling van de Europese mediamarkt.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vanochtend hoger gesloten. De Nikkei-index steeg met 49,74 punten (0,35 procent) tot 13.952,40. Na aanvankelijke koersverliezen door de mineurstemming op Wall Street sloeg de beursgraadmeter in Tokio tegen het eind van de handel om. Dit was toe te schrijven aan de koersdaling van de yen (gunstig voor Japanse exporteurs) op berichten dat de VS Tokio gaan vragen het monetaire beleid te versoepelen. De beurs in Zuid-Korea steeg met 1,1 punt tot 524,49 punten. De aandelenkoersen in Hongkong sloten 1,8 procent lager.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York is gisteren flink lager gesloten. De Dow Jones-index daalde met 158,08 punten (1,7 procent) naar 9133,03.

Beleggers leken geïmponeerd door waarschuwende woorden van analist Ralph Acampora. Deze beursgoeroe oordeelde maandag dat de koersen op korte termijn 5 à 10 procent zullen dalen. Vraag naar technologiefondsen gaf die dag nog tegenwicht, maar gisteren kreeg deze sector de hardste klappen.

Vanochtend lieten analisten van grote zakenbanken zich in de International Herald Tribune echter positief uit over de Amerikaanse economie.

Volgens analist Gerard Cohen van zakenbank Merrill Lynch wijzen de macro-economische cijfers over het vierde kwartaal erop dat de Amerikaanse economie sterk is en dat de druk op de bedrijfswinsten afneemt. Ook Byron Wien van Morgan Stanley

Dean Witter was positief.

De overname van Internetbedrijf Lycos door USA Networks viel slecht op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. Analisten zagen de financiële voorwaarden waaronder USA Networks Lycos koopt als negatief signaal voor de waardering van Internetbedrijven. De koers van Lycos verloor ruim 20 procent, de Nasdaq-index leverde 3,9 procent (94,06 punten) in op 2310,79 punten.