Ierland splitst zich voor behoud EU-steun

De Ierse regering heeft details bekendgemaakt over haar controversiële plan om het land in twee regio's te splitsen, teneinde in aanmerking te blijven komen voor Europese steun voor de arme streken. Vandaag maakte het statistisch bureau van de EU bekend dat Ierland niet meer voor hulp uit het regionale fonds in aanmerking komt omdat het bruto nationaal product met 75 procent is gestegen boven het gemiddelde niveau in de Unie. Dublin bepleit nu een splitsing tussen het noorden, westen en de Midlands als arme regio, en het rijkere oosten en zuiden. De regio's krijgen eigen bestuurlijke bevoegdheden. De Europese Commissie zou nog deze maand over deze Ierse aanvraag moeten beslissen, omdat de Ministerraad in maart nieuwe regels gaat vaststellen voor regionale steun in de periode 2000-2006. (Reuters)