Hollywood wint strijd om nasynchronisatie

De grote filmstudio's van Hollywood hebben de eerste slag gewonnen in de strijd met de Catalaanse nationalisten. Het Catalaanse Gerechtshof heeft een aantal regionale wetsartikelen opgeschort, waarin sancties werden opgelegd aan film-distributeurs en theater-exploitanten die weigeren te voldoen aan de nieuwe verplichting om grote publieksfilms in een Catalaans nagesynchroniseerde versie op de markt te brengen. Volgens de rechters zijn de strafbepalingen in duidelijke tegenspraak met fundamentele rechtsbepalingen.

Het rechterlijk besluit is een tegenvaller voor de Catalaans-nationalistische partij van de Catalaanse regio-president Jordi Pujol. De nationalisten beschouwen de filmwet voor verplichte nasynchronisering een belangrijk onderdeel van de ,,normaliseringswetgeving'' die de Catalaanse taal moet stimuleren. Amerikaanse filmstudio's, de belangrijkste distributeurs van films in Catalonië en de rest van Spanje, verzetten zich tegen de verplichting om van ieder publiekssucces een Catalaanse versie uit te brengen. Nu wordt vaak een Spaanstalige versie voor de hele Spaanse markt in de bioscopen gebracht, wat aanzienlijk goedkoper is en bovendien geen enkel probleem omdat alle Catalanen het Spaans beheersen.

De Hollywood-studio hebben gedreigd om geen enkele nagesynchroniseerde film op de Catalaanse markt te brengen als het Catalaanse regioparlement zijn wetgeving niet aanpast. Dat laatste zou een absolute ramp zijn voor de Catalaanse bioscoopsector, aangezien het grote publiek zelden een ondertitelde film bezoekt.