Hendriks volgt Oltmans op bij hockeyploeg

Het bestuur van de Nederlandse hockeybond (KNHB) heeft Maurits Hendriks benoemd tot bondscoach van de nationale mannenploeg. De 38-jarige coach volgt Roelant Oltmans op die vorige maand in dienst trad als algemeen directeur van voetbalclub NAC. De aanstelling van de HGC-coach kwam mede tot stand op voordracht van de spelersgroep. Verscheidene internationals hebben dit vanmorgen bevestigd. Morgen wordt de promotie van de assistent-coach tot bondscoach officieel bekend gemaakt door de KNHB.

De benoeming van Hendriks komt nauwelijks meer als een verrassing. Al sinds het vertrek van Oltmans, medio december, gold hij als de eerste en feitelijk enige kandidaat. Twee weken geleden besloot het bondsbestuur hem te benaderen. In de onderhandelingen met de KNHB werd Hendriks bijgestaan door de Sports Impact Group, een sportjuridisch adviesbureau uit Den Haag.

Over de invulling van het begeleidingsteam bestaat nog geen duidelijkheid. Voor de vacature van manager circuleert de naam van Joost Bellaart, de huidige trainer-coach van HCKZ en in het verleden ook al manager van de nationale mannenploeg. Oud-international Marc Delissen is een van de voornaamste kandidaten voor de post van assistent-coach. De voormalige aanvoerder van het Nederlands elftal, werkzaam als advocaat in Den Haag, beraadt zich nog.

Hendriks trad in december 1995 aan als assistent van Oltmans, als opvolger van de ontslagen Bert Bunnik. Onder leiding van Oltmans en Hendriks won Nederland achtereenvolgens de olympische titel in Atlanta (augustus '96), de Champions Trophy in Madras (december '96), het wereldkampioenschap in Utrecht (juni '98) en de Champions Trophy in Lahore (november '98). Sinds afgelopen najaar nam Hendriks ook de honneurs waar als bondscoach van Jong Oranje (mannen). Spelers roemen hem vooral om zijn analytisch vermogen en gedrevenheid.

Hendriks fungeerde vorige maand als interim-bondscoach tijdens de oefentrip naar Zuid-Amerika. Daar gingen drie van de vijf oefeninterlands verloren, alle tegen Argentinië. De laatste nederlaag (5-0) was de grootste sinds 26 juni 1976 toen Nederland met 6-1 verloor van West-Duitsland. Bij terugkomst verklaarde Peter Elffers, binnen de KNHB belast met de portefeuille tophockey, dat het teleurstellende optreden geen gevolgen zou hebben voor Hendriks' kansen op promotie.

Hendriks maakte de afgelopen drie seizoenen naam bij de mannen van hoofdklasser HGC. Met de club uit Wassenaar werd hij in zijn eerste seizoen ('95-'96) meteen kampioen van Nederland, een jaar later gevolgd door de Europa Cup voor landskampioenen. Al voor het begin van dit seizoen verklaarde Hendriks bezig te zijn aan zijn laatste jaar bij HGC.

Net als zijn voorganger Oltmans speelde Hendriks zelf nooit op het hoogste niveau. Hij was doelman bij DKS (De Kromme Stok), de inmiddels opgeheven club uit Enschede waar ook international Wouter van Pelt zijn loopbaan begon. Hendriks' trainerscarrière voerde hem via de vrouwen van eersteklasser Rood Wit en de mannen van Bloemendaal (tweede elftal) naar Amsterdam, waar hij gedurende twee jaar het tweede elftal coachte. Onder de hoede van coach Joep Brenninkmeijer maakte hij vervolgens als assistent zijn debuut in de hoofdklasse.

Hendriks' eerste uitdaging is het toernooi om de Champions Trophy, dat op 10 juni in Brisbane begint. Nederland verdedigt in Australië de titel die het afgelopen najaar in Lahore veroverde. Het tweede examen voor de bevlogen coach volgt drie maanden later bij het EK in Padova. Hendriks maakt zijn officiële debuut over een maand, wanneer Nederland een oefeninterland speelt tegen Europees kampioen Duitsland.

    • Mark Hoogstad