GESTOOFDE OKERS EN CASSAVE BOJO

Het multiculturele verpleeghuis De Schildershoek in Den Haag kwam al eerder ter sprake. De bewoners krijgen eten uit de eigen cultuur voorgeschoteld. Dankzij dit beleid worden bijvoorbeeld oker (okra) en cassave (maniok) ingekocht, groenten die je zelden in Nederlandse verpleeghuizen tegenkomt. Ze zijn niet algemeen te koop. Je moet ervoor naar een groenteboer met een ruim assortiment of naar een Surinaamse winkel, terwijl ze ook te krijgen zijn op markten in grote steden. Zowel oker als cassave wordt gebruikt in soepen, salades en hoofdgerechten. Zoete cassave duikt ook op in gebak. Cassave stamt uit Zuid-Amerika. De plant werd door ontdekkingsreizigers teruggenomen naar Spanje en maakte vandaar de overstap naar Afrika, waar het een belangrijk landbouwproduct werd. Oker maakte een wereldreis in omgekeerde richting: met de slavenhandel van Afrika naar Amerika. Okers zijn lange, groene en hoekige peulen, die door de Engelsen treffend `lady's fingers' worden genoemd. Ik koos uit de kaart van De Schildershoek een hoofdgerecht (gestoofde okers) en een cake.

Week de garnalen 10 minuten in water. Was de okers, verwijder de stengelaanzet en snijd de okers in ringen van 1 1/2 centimeter breed. Pel en snipper de ui en de knoflook en snijd de tomaat in stukken. Verhit de olie en fruit hierin de snippers ui en knoflook. De stukken tomaat even meebakken en dan de garnalen erbij doen. Na 10 minuten stoven moeten de stukjes oker worden toegevoegd. Op smaak brengen met het bouillonblokje of zout en peper en nog 20 minuten laten stoven.Voor de cake (cassave bojo) zijn nodig: 1 kilo geraspte cassave (diepvries of zelf geraspt), 250 gram rozijnen, 125-150 gram geraspte kokos, 150 gram suiker, 1 blik (4 deciliter) santen, zout, 2 theelepels vanille- en/of amandelessence, idem kaneelpoeder, en 30 gram boter. Laat diepvries cassave ontdooien. (Dat kan ook in de magnetron.) Week de rozijnen in water of cognac. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Roer alle ingrediënten behalve de boter door elkaar en schenk het mengsel in een ingevet cakeblik of ovenschaal. Leg hier en daar een klontje boter op het beslag . Bak de bojo in 1 1/4-1 1/2 uur bruin en gaar. Laat de cake afkoelen en snijd hem in blokken of plakken.

    • Annelène van Eijndhoven