Eritreërs stuiten Ethiopisch offensief

In de dit weekeinde weer opgelaaide grensoorlog tussen Eritrea en Ethiopië zouden opmarcherende Ethiopische troepen tot staan zijn gebracht bij de Eritrese stad Tsorona, zo'n honderd kilometer ten zuiden van Asmara, de hoofdstad van Eritrea. Ethiopische grondtroepen, die worden ondersteund door jachtvliegtuigen, zijn er in vier dagen van heftige artilleriegevechten aan drie fronten niet in geslaagd om sinds het uitbreken van de grensoorlog, in mei vorig jaar, door Eritreërs bezetgebied te heroveren.

De Ethiopische regering zegt dat haar troepen Eritrese posities hebben veroverd, maar Eritrea ontkent dit en zegt de Ethiopiërs zware verliezen te hebben toegebracht in het bergachtige grensgebied. Het westelijke front bij het stadje Badme, in de omstreden Yirga-driehoek, was gisteren opnieuw het toneel van felle gevechten. Ook aan het centrale front bij Tsorona zou nog steeds hevig worden gevochten. Een reiziger in het gebied meldde gisteren dat Ethiopische versterkingen op weg waren naar Adigrat, een stad in het noorden van Ethiopië, niet ver van Tsorona. Een Eritrese luchtaanval op Adigrat, vrijdagmorgen, zou de aanleiding zijn geweest voor hervatting van de vijandelijkheden, die op 14 juni werden gestaakt toen beide partijen na Amerikaanse bemiddeling een moratorium op luchtaanvallen overeenkwamen. Eritrea heeft de luchtaanval op Adigrat met kracht ontkend en sprak van een `provocatie'.

De Ethiopische regering ontkende gisteren dat er ook wordt gevochten in het oostelijke grensgebied, langs de weg naar de Eritrese havanstad Assab, maar volgens Westerse diplomaten zijn beide partijen daar verwikkeld in artilleriebeschietingen over en weer.

De Amerikaanse regering, die goede betrekkingen onderhoudt met beide landen in de Hoorn van Afrika en de afgelopen maanden vergeefs pogingen heeft ondernomen hen tot elkaar te brengen, toonde zich gisteren gealarmeerd door de hervatting van de grensoorlog. President Clinton riep de strijdende partijen gisteren met klem op de gevechten te staken. (AFP, Reuters)