CHARIVARI TRIO

Ook zonder dat begrip expliciet te noemen kan men `wereldmuziek' spelen, zo blijkt uit Hora Sentimental, de tweede cd van het Charivari Trio. De leden, bassist Gerard Schoren, accordeonist Bart Lelivelt en violiste Anneke Frankenberg, zijn van vreemde markten thuis, de laatste leende bijvoorbeeld onlangs haar hand aan de prachtplaat van het `Hongaarse' trio Csókolom.

Ook op deze cd staat Hongaarse muziek, in de vorm van traditionals en enkele door Frankenberg geschreven stukken. Dat ook Bulgarije en Roemenië worden verkend is niet zo vreemd gezien de ondertitel Collage of East European Music, wel dat en passant ook Zuid-Amerika wordt aangedaan, bijvoorbeeld in Una Noche Solitaria geschreven door drummer Joop van Erven. Dat Charivari er in slaagt het repertoire toch als een eenheid te laten klinken is knap. Het enige dat als vreemd kan worden aangemerkt zijn de vocale bijdragen van Schoren, niet omdat ze Spaanstalig zijn maar omdat ze sterk aan hete aardappels doen denken.

Overtuigender komt de laatste strijkend voor de dag in Baggin, een compositie van Michiel Braam waarin binnen het tijdsbestrek van vijf minuten heel wat overhoop wordt gehaald. Het aanstekelijkst op deze cd klinkt zonder twijfel het Roemeense repertoire, ook dankzij het puntige spel van gast Michiel Weidner op cimbalom. Het geluid van deze productie ten slotte is zeldzaam helder en mooi in balans.

Charivari Trio: Hora Sentimental (Channel Crossings CCS 12598). Distr. Coda.

    • Frans van Leeuwen