Buhrmann mikt op verdubbeling omzet

Handelshuis Buhrmann verwacht in de komende drie jaar de omzet te verdubbelen tot 20 miljard gulden. Het vertrouwen van de belegger moet verder worden hersteld door een stabiele winstgroei per aandeel van gemiddeld 10 procent per jaar.

,,We hebben natuurlijk een moeilijk verhaal moeten vertellen tegen de belegger. Ik hoop dat we duidelijk kunnen maken dat we schoon schip hebben gemaakt'', aldus bestuursvoorzitter F. Koffrie vanochtend in een toelichting op de jaarcijfers. Buhrmann heeft in het afgelopen jaar veel negatieve publiciteit gekregen nadat de fusie-onderneming KNP BT uit elkaar was gevallen. Na de verkoop van de papiergroep en de verpakkingsactiviteiten is het hoofdfonds op de Amsterdamse effectenbeurs alleen nog actief als handelshuis en dienstverlener in kantoormateriaal.

In het afgelopen jaar heeft Buhrmann een nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening behaald van 330 miljoen gulden tegen 325 miljoen gulden een jaar eerder. Per aandeel steeg de winst, als gevolg van de inkoop van eigen aandelen, met 22 procent tot 1,47 euro. Door de verkoop van de verpakkingsdivisie, die zorgt per saldo voor een incidentele bate van 825 miljoen gulden, komt de nettowinst uit op 1,16 miljard gulden. De omzet van het concern daalde vorig jaar van 15,7 miljard ttot 13 miljard gulden.Door de gedaanteverwisseling van KNP BT in Buhrmann zijn de resultaten nauwelijks met voorgaande jaren te vergelijken.

Nieuwe voorzieningen hebben het resultaat van Buhrmann in het vierde kwartaal in het rood gebracht. De afwaardering van het belang in Sappi (de koper van papierproducent KNP Leykam) en tegenvallers bij de verkochte Britse dochter Info'Products zorgde voor een eenmalige strop van 180 miljoen gulden, waardoor het nettoverlies van 62 miljoen resteert.,,Het eerste halfjaar van Buhrmann is misschien niet vlekkeloos verlopen, maar we zijn zeker tevreden met de gang van zaken'', aldus Koffrie. Van de drie divisies bij Buhrmann moest alleen de papiergroothandel een winstdaling incasseren. ,,We hebben geen verliesgevende activiteiten meer, maar de winstmarge moet in alle divisies omhoog''.

VERTROUWEN21