Bizar en grappig ballet voor de jeugd door Introdans

Picobello heet het nieuwe programma waarmee het jeugd-ensemble van Introdans tot mei door het land trekt. Een treffende benaming want de samenstelling en de uitvoering van de voorstelling mag best picobello genoemd worden. De voortvarende en ondernemende directeur Roel Voorintholt streeft ernaar om naast nieuw gemaakt werk ook stukken op het repertoire te krijgen die niet meer op de programma's van andere gezelschappen staan, maar bewezen hebben van hoge kwaliteit en zeer geschikt voor jonge kinderen te zijn. Het is van Voorintholt een lovenswaardig en verstandig streven.

Voor Picobello heeft hij de hand weten te leggen op Snippers van Hans van Manen en Piccolo Mondo van Jiri Kylián. Beide balletten zijn in respectievelijk 1970 en 1985 gemaakt voor het toenmalige Scapino Ballet voor de Jeugd. Twee juweeltjes die nu gelukkig weer aan de vergetelheid zijn ontrukt. Snippers toonde opnieuw wat een leuke en speelse dingen je met papier kunt doen en hoe het (speciaal versterkte) geknisper, gefrommel en gescheur ervan het karakter van de dansbeweging kan bepalen. In dat lichtvoetige, vrolijke spel worden de kijkertjes wel meteen geconfronteerd met een pure schoonheid in beweging, met een inventief ruimtegebruik, een heldere expressiviteit en een hecht samengaan van muziek, dans en attributen. En door de strak gestileerde en geraffineerd chique kostumering en toneelaankleding van Keso Dekker – in zwart/witte kleuren met fel rode accenten – krijgen ze te maken met een vormgeving die in zijn eenvoud en perfecte pasvorm het meesterschap van de choreograaf weerspiegelt en daardoor wellicht de jeugdigen laat ervaren dat de bewust nonchalante slordigheid van alledag niet alleen zaligmakend is.

Heerlijk ook om Kyliáns Piccolo Mondo weer terug te zien met al zijn gekke, razendsnel opeenvolgende bewegingsgrapjes die zo typerend zijn voor de avonturen van de commedia dell'arte-figuren als Pantalone, Pierrot, Capitano, Isabella, Hortensia en Dottore. In die hoeveelheid aan vondsten en handelingen zal ongetwijfeld veel aan het jeugdig oog ontsnappen, maar de vitaliteit, de humor en het dansplezier ervan zal niemand ontgaan.

Helemaal nieuw in het programma is Il Baule Misterioso van Patrick Delcroix op muziek van Steve Shehan en Sébastien Libolt. Hun intrigerende muziek sluitmooi aan bij de activiteiten van twee jongens en een meisje rond een geheimzinnige doos. Wat er nu precies in die doos zit komen we niet te weten, wel dat het mysterieuze licht dat er uitstraalt de gezichten en lichamen van de dansers verandert. Dat leidt tot bizarre, grappige en fascinerende dans,hoewel tegen het eind de herhalingen wat voorspelbaar worden. Het twee jaar geleden door Nils Christe gemaakte dynamische en sportieve Zin completeert Picobello. De twaalf dansers van het jeugdensemble voeren de vier werken uit met een fris, aanstekelijk enthousiasme en een respectabel technisch kunnen, al geeft de snelheid en de gecompliceerdheid in Piccolo Mondo ze (nog) niet de kans er optimaal de schakeringen en accenten in beweging en karakterisering in aan te brengen.

Gezelschap: Introdans Ensemble voor de Jeugd. Productie: Picobello met Zinvan Nils Christe/Philip Glass/Keso Dekker, Il Baule Misterioso van Patrick Delcroix/Steve Shehan/Delcroix, Snippers van Hans van Manen/Terry Riley/Keso Dekker, Piccolo Mondo van Jiri Kylián/Michael Praetorius/John Macfarlane. Belichting: Joop Caboort. Gezien: 6/2, Schouwburg, Arnhem. Tournee t/m 7/5. Inf. (026) 3512111.

    • Ine Rietstap