Beurs wacht in mineur op cijfers

De belangrijkste koersen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn vanochtend gemiddeld 1,3 procent gedaald. De AEX-index stond aan het einde van de ochtend op 511,11 punten. Dat was 6,95 punten onder het slot van gisteren en vlak boven het laagste niveau van dit jaar.

Volgens handelaren bepaalde het verlies op Wall Street van 1,7 procent de stemming op het Damrak. ,,Er waren daar wat uitlatingen over de komst van een nieuwe correctie. Dan beginnen sommigen hier ook te denken dat we misschien wel terug moeten naar 480 punten.''

Grootste dalers onder de hoofdfondsen waren vanochtend ASM Lithography (4,8 procent), Vedior (4,7 procent) en Philips (4,2 procent). Chipmachinebouwer ASML leverde in doordat beleggers hun recente koerswinsten verzilverden. Hetzelfde gold voor uitzend- en schoonmaakbedrijf Vedior, dat de afgelopen dagen sterk was gestegen dankzij koopaanbevelingen van enkele zakenbanken. Vedior, dat over anderhalve week uit de AEX-index verdwijnt, was volgens analisten te ver weggezakt.

Veel beurshandelaren kijken reikhalzend uit naar de publicaties van jaarcijfers door de grote ondernemingen. Dat begint morgen met Philips en Shell. ,,Misschien kunnen we dan een wat gerichtere lijn ontdekken. Nu is het alleen maar sentiment'', aldus een beursmakelaar.

Philips leverde vooruitlopend op zijn jaarcijfers fors in. Analisten verwachten dat de winst fors lager uitvalt dan over het voorgaande jaar. Het aandeel noteerde aan het einde van de ochtend 61,75 euro, wat 2,70 euro onder het slot van gisteren was. Koninklijke Olie daalde met 1,1 procent naar 39,35 euro.

De financiële waarden, die gisteren de lijst van dalers aanvoerden, stonden ook vandaag op verlies, zei het minder dan gisteren. ABN Amro werd 1,7 procent goedkoper op 17,55 euro, ING 1,45 procent op 47,70 euro. Aegon leverde met een achteruitgang van 2,7 procent op 89,20 euro het meest in. Fortis bleef niet ver achter met een daling van 2,5 procent op 33,25 euro.

Het aandeel Buhrmann (papier, kantoorproducten) was een van de weinig stijgers onder de 26 hoofdfondsen. Na bekendmaking van de jaarcijfers steeg de koers van het aandeel met 0,7 procent naar 15 euro.