Amerikaan wordt nieuwe president Daf

De Amerikaan James G. Cardillo (50) wordt bij Daf de opvolger van topman Cor Baan, die in juni met pensioen gaat. Dat heeft de Eindhovense vrachtwagenfabrikant gisteren bekendgemaakt. Cardillo is afkomstig van de Amerikaanse truckfabrikant Peterbilt, evenals Daf een volle dochter van het Amerikaanse Paccar.

Voordat Cardillo in dienst trad bij Paccar, heeft hij drie jaar gewerkt in Frankrijk bij Rockwell, een assenfabrikant die onder meer aan grote vrachtwagenfabrikanten levert als Renault en Iveco.

In Eindhoven is verrast gereageerd op de benoeming van Cardillo. Bestuurder A. Antonis van FNV bondgenoten vindt het een nadeel dat de nieuwe topman geen Nederlands spreekt en niet op de hoogte is met de Nederlandse bedrijfscultuur bij Daf. Volgens vakbond de Unie hebben binnen Daf één à twee mensen zeker het potentieel om topman te worden, ,,maar Paccar denkt daar blijkbaar anders over''.

Daf produceert momenteel 96 vrachtwagens per dag, ongeveer 23.000 per jaar. Het meest succesvolle product van Daf is de zware truck Daf 95. Die omvat 55 tot 60 procent van de productie bij Daf. Met de productie van zware trucks heeft Cardillo bij Peterbilt in de VS veel ervaring opgedaan. Cardillo is bij Peterbilt werkzaam geweest in de verkoop, marketing en ontwikkeling van nieuwe producten. De Amerikaanse truckmarkt verschilt nogal van die in Europa. In Europa zijn trucks veel meer gestandaardiseerd. In de VS kiezen klanten zelf welke motor of versnellingsbak zij in hun truck willen hebben.