American annuleert vluchten

American Airlines moest gisteren een derde van al zijn vluchten annuleren. Piloten meldden zich gisteren weer massaal ziek of weigerden overwerk.

Zevenhonderdtwintig vluchten konden niet doorgaan en er was nog geen eind van de acties in zicht. Volgens analisten verliest American 1,2 miljoen dollar per honderd geannuleerde vluchten.

De piloten van American zijn boos over de integratie van Reno Air, een kleine luchtvaartmaatschappij die door American is overgenomen. Ze vinden dat de piloten die Reno-vluchten vliegen een volledig salaris moeten krijgen of dat de toestellen door American-piloten worden bemand. Op dit moment verdienen de Reno-piloten slechts de helft van wat American-piloten verdienen met een overgangsperiode van 18 maanden.

De 9200 piloten van American zijn verenigd in de vakbond American Pilots Association (APA), die zegt dat de acties spontaan zijn begonnen. Amerikaanse piloten mogen volgens federale regels pas staken als andere middelen hebben gefaald. American's topman Don Carty dreigt met de rechter. Twee jaar geleden verbood president Clinton een pilotenstaking. Veel actievoerders van destijds zijn nu leiders bij de APA.