AMC bedreigd voor weigeren onderzoek

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam is afgelopen week bedreigd na onthullingen over de lading van het neergestortte El Al-toestel. Het ziekenhuis neemt de bedreigingen ,,buitengewoon serieus'' en heeft aangifte gedaan bij de politie. Over de precieze aard van de bedreiging zijn geen mededelingen gedaan.

Het AMC wil geen gehoor geven aan de oproep van minister Borst (Volksgezondheid) en premier Kok om verder medisch onderzoek te doen naar de gezondheidsklachten van betrokkenen bij de Bijlmerramp. Het AMC vindt dat de parlementaire enquêtecommissie Bijlmerramp informatie over de lading van de El Al-Boeing direct aan het ziekenhuis moet geven om gericht onderzoek mogelijk te maken. Zonder kennis over de lading zegt het AMC geen causaal verband te kunnen leggen tussen de gezondheidsklachten en de Bijlmerramp.

Volgens voorzitter N. Urbanus van de raad van bestuur van het AMC wordt het ziekenhuis geconfronteerd met ,,toenemende agressie'' en ,,opzwiepende emoties'' van betrokkenen bij de ramp. De werkwijze van de enquêtecommissie, die beschikbare informatie beetje bij beetje naar buiten laat komen, vergroot de onrust nog meer, aldus Urbanus.

Volgens internist prof. E. Briët is het zinloos om ,,zonder aanknopingspunt in het wilde weg mensen te onderzoeken''. Er zijn te veel tests nodig en de slachtoffers worden blootgesteld aan verschillende onderzoeken die de onzekerheid en onrust alleen maar doen toenemen. ,,Het is onverantwoord dat de politiek oproept tot dergelijk onderzoek. Het is volkomen onduidelijk hoe dat zou moeten worden uitgevoerd'', aldus Urbanus.