Zwitserse gardist was `labiel'

Het Vaticaan heeft gisteren het dossier van de moord, vorig jaar, op de commandant van de Zwitserse garde en zijn vrouw gesloten met de conclusie dat deze is gepleegd door een mentaal instabiel lid van de garde die rancune koesterde jegens zijn commandant. Er is geen enkele aanwijzing dat er andere personen in het spel zijn geweest, staat in de slotconclusies. Commandant Alois Estermann is op de avond van 4 mei 1998 in zijn appartement doodgeschoten door vice-korporaal Cédric Tornay. Deze vermoordde daarna Estermanns vrouw en richtte toen het pistool op zichzelf. Het motief was volgens het Vaticaan rancune. Tornay zou zich onheus behandeld voelen door de strenge Estermann, met name omdat hij niet in aanmerking kwam voor een onderscheiding. Volgens het onderzoeksrapport leed Tornay aan stress en was hij geestelijk instabiel. Ter ondersteuning van die conclusie wordt gewezen op een hersentumor ter grootte van een duivenei die bij de autopsie werd ontdekt, en op het feit dat Tornay marihuana rookte. Van verschillende kanten is deze officiële versie aangevochten. Tornays moeders zegt bewijzen te hebben dat haar zoon het slachtoffer is geworden van een complot, maar zij wil vooralsnog geen details hierover geven.