WATERPIPES

`Gegarandeerd niet-kraakvrij,' vermeldt samensteller Andy Warhoofd op de cd Waterpipes & Dykes, gemasterd van zeldzame en krakende Nederpopplaatjes uit de psychedelische underground van 1966 tot 1972. Zonder lastige omwegen via officiële mastertapes of archieven van platenmaatschappijen legt de Brabantse vinylfreak Warhoofd een schat aan vergeten en soms ronduit geflipte plaatjes bloot. De cd begint spectaculair met Musique barbare van Karel Appel, die zijn lijfspreuk `ik rotzooi maar wat an' op een superzeldzame elpee in de praktijk bracht met een chaotische orgelimprovisatie. Naast ruwe parels als het volledig doorgerookte Pipe and you like it van de N.V. Groep `65 is er de waanzinaria van de groep Woorden met de jonge dichter S. Vinkenoog die, niet gehinderd door een overmaat aan kennis van de Engelse taal, orakelt over energy waves taking the form of yourself. Terwijl de relatief brave Motions en Outsiders met de eeuwige roem gingen strijken, bleven veel grensverleggender groepen als het Friese Children Of Jubal en het Bredase Suprieze onbekend en onbemind. Hun platen klinken als de ontbrekende schakel tussen vroege Pink Floyd en Duitse experimentelen als Faust en Ash Ra Tempel, zonder beperkingen aan het instrumentarium en de tijdsduur van hun anarchistische beatmuziek. Zelfs de vogeltjes aan het begin van Highway to heaven door de geflipte Tielse groep Mother's Love klinken alsof er LSD in hun zangzaad heeft gezeten.

Diverse Artiesten: Waterpipes & Dykes Vol. 1 (Distortions Records)

    • Jan Vollaard