Wat dreef de zieke Boris Jeltsin naar Amman?

Waarom zou een zieke president tegen doktersadvies in naar Amman vliegen (vier uur), om daar even tussen de groten der aarde te verpozen (2,5 uur) en nog vóór de begrafenis waarvoor hij kwam weer terug te vliegen (vier uur) naar Moskou?

Het Kremlin berichtte monter dat Jeltsin gisteren sprak met Kofi Annan, Jacques Chirac, Bill Clinton, Yasser Arafat en de nieuwe koning van Jordanië. ,,Hoeveel seconden elk van die gesprekken duurde zei zijn persdienst er niet bij'', schampert Segodnja vanmorgen. De krant beschrijft Jeltsin als een meelijwekkende oude man, die ,,na een blik op de lijst van genodigden'' besloot: daar hoor ik bij. Hij kon niet verkroppen dat premier Primakov Rusland zou vertegenwoordigen in dit machtige gezelschap.

,,Daarvoor offert Jeltsin zijn eigen gezondheid op'', legt Segodnja uit. Voor het eerst in weken zijn alle kranten eensgezind. Kommersant schrijft onder de kop ,,De koning is dood, leve de president'' dat Jeltsin wil aantonen ,,dat hij alleen de binnen- en buitenlandse politiek van Rusland bepaalt''.

De Russen houden intussen hun adem in, want wat als hij straks ergens dood neervalt? Tot overmaat van ramp kondigde de chef protocol van het Kremlin aan dat Jeltsin dit jaar naar Frankrijk wil, naar Keulen, en dat hij twee of drie landen in Afrika en evenveel in Latijns Amerika wil bezoeken. En natuurlijk zijn er de lijfartsen'', aldus de chef protocol. ,,Maar u weet toch dat Boris Nikolajevitsj er niet van houdt zich aan dokteradvies te houden?''