Van Melle reorganiseert verder

Snoepfabrikant Van Melle gaat verder met de herstructurering van de productiefaciliteiten van het bedrijf. Vandaag maakte Van Melle bekend dat een fabriek op de Filipijnen dicht gaat. Tegelijkertijd wordt een eerder gesloten fabriek in China opnieuw in gebruik genomen. Van Melle ondervindt veel hinder van de economische crisis in Azië en Rusland, beide belangrijke afzetgebieden voor het bedrijf dat onder andere snoepjes onder de naam Mentos produceert.

In Nederland zijn de effecten van de reorganisatie al merkbaar: eind vorig jaar maakte het bedrijf bekend dat twee fabrieken in Nederland hun werkzaamheden moesten beëindigen. Dat leidde bij deze vestigingen (in Breda en Weert) tot een verlies van 110 arbeidsplaatsen. Eind vorige maand werd bekend dat de vakbonden met Van Melle een akkoord hebben bereikt over een sociaal plan.

De reden om de productievestiging op de Filipijnen te sluiten, is volgens Van Melle dat de fabriek is verouderd. ,,Om verzekerd te zijn van concurrerende prijzen in de huidige zeer concurrerende markten, moet Van Melle haar producten betrekken van fabrieken met de modernste productiemiddelen''. De fabriek in China is gloednieuw. In het eerste kwartaal van vorig jaar is die gesloten met het oog op de Azië-crisis. ,,Dankzij de gunstige ontwikkelingen op de Chinese markt als gevolg van de gewijzigde distributiestrategie is de heropening van de fabriek in China economisch gezien eerder haalbaar dan in het begin van 1998 werd voorzien'', aldus Van Melle.

De sanering op de Filipijnen leidt tot het vertrek van 150 werknemers waarvoor volgens Van Melle ,,adequate regelingen'' zullen worden getroffen.

China gaat na de heropening ook voor de Filipijnen produceren, want de snoepgigant houdt wel een verkoopkantoor op de eilandengroep. Ook de fabriek in Indonesië zal voor de Filippijnen gaan werken.

De reorganisaties in Azië kosten 18 miljoen gulden. Deze buitengewone last is al eerder genomen en drukt op de resultaten van het afgelopen jaar, die volgende maand worden gepubliceerd. In september vorig jaar voorzag het concern, dat wereldwijd 3300 werknemers heeft, een winstdaling met 15 procent ten opzichte van de 59 miljoen die het in 1997 overhield. Enkele maanden later voorzag Van Melle een winstdaling met 'ten minste' 15 procent. Niet alleen de crisis in Rusland en Azië zorgt voor problemen. In Brazilië en Duitsland gaan de zaken eveneens moeizaam.