Twinning steunt starters IT die `alleen een idee' hebben

Op de Technische Universiteit van Eindhoven werd gisteren het tweede Twinning Center geopend, een centrum dat ondersteuning moet geven aan startende bedrijfjes in de informatie- en telecommmunicatietechnologie. Twinning (staat voor technologie en winning) is een initiatief van Hans Wijers, ex-minister van Economische Zaken en Philips-bestuurder Roel Pieper.

Het Twinningconcept moet van Nederland een koploper maken in de ICT-sector. Uit onderzoek blijkt dat Nederland in deze sector in vergelijking met bijvoorbeeld Amerika nog sterk achterloopt. Het eerste Twinning Center werd oktober vorig jaar in Amsterdam geopend.

Het Twinning Center in Eindhoven gaat met drie bedrijven van start. Michiel Westermann, directeur van de Twinning Holding, waaronder de Twinning Centers vallen, vond Eindhoven de ideale plaats voor een Twinning Center. Hij riep de regio Eindhoven uit tot het ,,nieuwe Silicon Valley''.

Ook burgemeester Welschen van Eindhoven vond dat in zijn gemeente ,,alle randvoorwaarden om een succesvolle ICT-regio te worden, aanwezig zijn''. Naast voorwaarden als kapitaal, kennis en talent noemde hij ook de aanwezigheid van het ,,Sushi-circuit'', Japanse restaurants die tot diep in de nacht open zijn, van essentieel belang.

Economische Zaken heeft tot nu toe 90 miljoen gulden uitgetrokken voor het project. Het was gisteren de bedoeling dat de huidige minister van Economische Zaken, Jorritsma, het Twinning Center zou openen. Maar door een fout in de communicatie reikte ze op hetzelfde moment de prijs voor vrouwelijke manager van het jaar uit. ,,Omdat de ontwikkelingen in de ICT-sector zo snel gaan moet een beginnend bedrijf eigenlijk heel vlug op de internationale markt gaan zitten, wil het blijven meespelen'', vertelt Westerman. ,,Twinning helpt jonge ICT-bedrijfjes juist in de risicovolle startfase die versnelling te maken.'' Volgens hem kunnen bedrijfjes die alleen nog maar een idee hebben een beroep doen op Twinning. ,,Dat is het grote verschil met bijvoorbeeld een bank die een beginnende onderneming een lening verstrekt. De bank wil eerst een product zien en een ondernemersplan.''

Twinning geeft de starters financiële steun, huisvesting, juridisch en fiscaal advies en toegang tot een internationaal netwerk van vooraanstaande ondernemers. Voor de financiering zijn twee fondsen in het leven geroepen: het Seed Fund en het Growth Fund. Het netwerk, met onder andere MCI WorldCom, Moret Ernst&Young en Arthur Andersen, helpt en begeleidt de jonge ondernemers.

Een van de bedrijven die aan het fonds bijdragen, is ASM Litography. Topman Maris van ASML benadrukte gisteren dat die bijdrage voortkomt uit eigenbelang. ,,ASML kan zelf niet deelnemen in allerlei kleine initiatieven, maar wel participeren'', zei Maris.