School in Guildford geleid door bedrijf

De Britse gemeente Guildford heeft gisteren als eerste een contract verleend aan een particulier bedrijf om een openbare middelbare school te gaan leiden.

Het bedrijf 3E's Enterprises uit Birmingham mag vanaf 1 september van het jaar 2000 tien jaar lang proberen om de Kings' Manor School in Guildford te verbeteren. De school is een zogeheten comprehensive (middenschool) met plaats voor 900 leerlingen, die al jaren halfvol is en onderaan de officiële prestatielijsten staat.

3E's Enterprises is de commerciële poot van Kingshurst City Technology College (CTC), een Amerikaanse middelbare schooltype met nadruk op exacte vakken. 3E's, dat met twee andere commerciële `leveranciers van onderwijsdiensten' streed om de opdracht, heeft nauwe banden met de computerbranche. Het bedrijf zegt dat baten uit het contract met Guildford aan de school zelf en aan `moederbedrijf' Kingshurst toevallen.

Het ministerie van Onderwijs wil soortgelijke experimenten houden met tientallen staatsscholen. Die zijn vaak zo slecht dat, zoals de Financial Times vandaag schrijft, ,,elke verandering een verbetering is''. Onderwijsvakbonden hebben de opdracht aan 3E's veroordeeld als ,,uitverkoop van verantwoordelijkheid''. Ouders van leerlingen en het personeel waren na talloze gestrande reddingsplannen echter blij met de keuze van de gemeente.

Minister Blunkett (Onderwijs) weigert van een ,,privatisering'' te spreken. ,,Een school leiden om de winst is privatisering, dat is iets heel anders dan een school leiden onder bestaande wetgeving tegen een vergoeding,'' aldus zijn woordvoerder.

3E's spreekt van `studenten' in plaats van `leerlingen' om het moreel te verbeteren. De school gaat meer doen aan technologie en uitvoerende kunsten. Voor leraren wordt prestatieloon ingevoerd. Deze nieuwe manier van belonen is sterk omstreden. David Guest, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Londen, zegt vandaag in een lezing dat het ,,niet werkt'' als middel om het onderwijs te verbeteren. Het is een middel van ,,gisteren''.