Peking wil geen exodus kinderen naar Hongkong

De Chinese regering heeft gisteren fel uitgehaald naar een opmerkelijk vonnis van een hoge rechtbank in Hongkong, dat de weg opent voor het vertrek van mogelijk tienduizenden kinderen uit China naar de vroegere Britse kroonkolonie. Waarnemers zien in de dreigende confrontatie tussen de regering in Peking en de onafhankelijke rechter in Hongkong een eerste belangrijke test voor de levensvatbaarheid van het systeem van `Eén land, twee systemen', de formule waaronder Hongkong anderhalf geleden werd overgedragen aan China.

Gisteren zei het hoofd van het informatiebureau van de Chinese regering, Zhao Qizheng, dat Peking de kritiek deelt die juridische specialisten op het vasteland de afgelopen dagen hebben geuit op een uitspraak van het Hongkongse Court of Final Appeal. In hoger beroep oordeelde dit Hof twee weken geleden dat Chinese kinderen, wier ouders in Hongkong wonen, automatisch het recht hebben zich ook in Hongkong te vestigen. Dat geldt ook voor (volwassen) kinderen die al in China waren geboren voordat één van de ouders inwoner werd van de vroegere Britse kroonkolonie.

Functionarissen in Hongkong hebben gezegd dat het vonnis kan leiden tot de komst van duizenden en mogelijke tienduizenden Chinese kinderen naar Hongkong. Er wordt al druk overleg gevoerd over hun opvang. Maar als het aan de Chinese regering ligt, komt het niet zover. ,,Te zijner tijd zal de regering haar opvattingen naar buiten brengen'', zei Zhao gisteren. Maar hij voegde er ook aan toe: ,,Het besluit van de rechtbank is een fout en druist in tegen de Basis Wet (de miniconstitutie van de Speciale Administratieve Regio, zoals Hongkong sinds de overdracht in juli 1997 wordt aangeduid). Dit is een zeer serieuze aangelegenheid.''

De dreigende woorden van Zhao hebben vandaag verontwaardigde reacties uitgelokt in de Hongkongse media. In veel kranten worden zijn uitlatingen omschreven als een onbehoorlijke aanval op de onafhankelijke rechtspraak in Hongkong, en als een bedreiging voor het prestige van de Hongkongse regering als hoedster van de autonomie voor Hongkong onder Chinese heerschappij. (Reuters)