Oppositie Mexico wint terrein op regeringspartij

De linkse oppositie in Mexico heeft de Partido Revolucionario Institucional (PRI) — de regeringspartij die sinds 1929 aan de macht is — een gevoelige klap toegebracht tijdens de regionale verkiezingen afgelopen weekeinde. De PRI is in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar in onrustig vaarwater terecht gekomen, concluderen politieke waarnemers. De oppositie, verenigd in de Partido de Revolución Democrática (PRD), heeft de verkiezingen gewonnen in de deelstaat Baja California Sur waar 50 procent van de stemmen werd behaald.

In zeventig jaar heeft de PRI slechts twaalf staten moeten afstaan tijdens regionale verkiezingen. Het is de PRI sinds 1929 gelukt — vaak door fraude — om onafgebroken aan de macht te blijven. De oppositiepartij PRD regeert nu in 10 staten, waaronder het dichtbevolkte district Mexico-stad. De PRI heeft 22 staten in handen. Twee jaar geleden raakte de PRI haar meerderheid kwijt in het Mexicaanse Huis van Afgevaardigden. In de deelstaat Guerrero verloor de PRD nipt van de PRI; ze kregen er respectievelijk 47,7 en 49,7 procent van de stemmen. De PRD beschuldigt de PRI van gesjoemel met de stembiljetten. Het verlies in Guerrero was totaal onverwacht. Deze zeer arme en gewelddadige deelstaat van Mexico vormt de basis van twee marxistische guerrillagroeperingen en wordt al jaren met harde hand geregeerd door de PRI. Waarnemers sluiten niet uit dat er onlusten zullen uitbreken naar aanleiding van de uitslag. De opmars van de PRD is grotendeels te danken aan `spijtoptanten' van de PRI, die zijn overgelopen naar de oppositie. Veel kandidaten van de PRD hebben een PRI-verleden. De PRD-kandidaat in Baja California Sur is nog geen maand geleden vertrokken uit de PRI.