Ontluikende Ierse liefde

Heiligschennis en too steamy, klaagde de katholieke kerk. Het geeft een onrealistisch beeld van Ierland en de Ieren, klaagde de Ierse ambassadeur in Londen.

Veel baat hadden hun klachten niet: de BBC-serie Ballykissangel, over het wel en wee van de bewoners van een klein Iers dorpje, trok in het eerste seizoen ruim 14 miljoen Engelse kijkers. Duizenden toeristen trokken in navolging van de serie naar het echte `Ballykissangel', het dorpje Avoca in Country Wicklow en zelfs het kookboek werd - hoewel er in de serie meer in de pub gedronken wordt dan gegeten - goed verkocht.

Grote aantrekkingskracht van BallyK – naast de humoristische dialogen, prachtige en herkenbare types (zoals zakenman Brian Quigley, de goeiige agent Ambrose en zijn vriendin Niam, de feministische dierenarts Siobhan en de altijd wijze leraar Brendan) en het Ierse landschap – is de ontluikende liefde tussen de katholieke priester father Peter Clifford en de eigenaresse van de dorpspub Assumpta Fitzgerald. Zou hij of zou hij niet zijn ambt voor haar verlaten?

Zo ver is het bij ons nog lang niet. De NCRV zendt vanavond de eerste aflevering uit, waarin father Clifford (Stephen Tomkinson) kennismaakt met zijn nieuwe parochie. Hij verwacht met open armen ontvangen te worden in het dorpje dat hem als rustig en gelovig is voorgesteld. Al snel wordt het hem echter duidelijk dat Ballykissangel niet op een priester, en zeker niet op een Engelse priester zit te wachten. Bovendien hebben de dorpelingen meer aandacht voor de nieuwe biechtstoel: soundproof, met elektronische deuren, een fax en leren stoelen - wat father Clifford zich doet afvragen of hij in de twilight zone is beland - en ontdekt hij dat zijn mountainbike in de bergen geen geschikt vervoersmiddel is, zeker niet als hij midden in de nacht boven op de berg een stervend parochielid moet bezoeken.

BallyK is een echte familieserie à la de Flying Doctors: spanning, humor, geen geweld, geen sex of andere elementen waar ouders zich zorgen over kunnen maken.

Helaas heeft de NCRV, die in haar eigen spotjes toch over fatsoen rept en meent dat er teveel geweld en sex op televisie is, in al haar wijsheid besloten Ballykissangel om kwart over elf 's avonds uit te zenden.

Ballykissangel, Nederland 1, 23.18-00.06u.

    • Titia Ketelaar