Oegstgeest laat Wolkers nieuw beeld maken

De gemeente Oegstgeest heeft kunstenaar Jan Wolkers en glazeniersbedrijf Tetterode gevraagd een offerte te maken voor een nieuw beeld Vrouwen in Verzet. Het origineel, dat half december vorig jaar door onbekenden werd vernield, is niet meer te herstellen. Dat laatste heeft de gemeente van het glazeniersbedrijf te horen gekregen.

Het kunstwerk aan de Abstpoelweg in Oegstgeest bestond uit een twee meter hoge gestileerde glazen vlam van acht bladen, gedragen door een sokkel van zwart graniet. Drie van de acht bladen van de vlam werden er door vandalen met straattegels vanaf geslagen. Het kunstwerk werd daardoor aan de basis onherstelbaar beschadigd.

Het beeld werd op 8 maart 1998 in de geboorteplaats van Wolkers geplaatst ter ere van het vrouwelijke verzet, de emancipatie en de internationale vrouwendag. Oegstgeest betaalde er 100.000 gulden voor. Omdat de mallen en het ontwerp al gemaakt zijn, verwacht Oegstgeest nu goedkoper uit te zijn. (ANP)