Muziekfirma's en IBM in test tegen illegaal kopiëren

Computergigant IBM en vijf grote platenmaatschappijen willen een nieuw systeem testen dat illegaal kopiëren van muziek via Internet moet tegengaan.

Op een persconferentie presenteerde IBM gisteren met EMI, Sony, Time Warner, Bertelsmann en Seagram, dat onlangs Polygram kocht, een digitaal systeem waarmee Internetgebruikers muziek van het Internet kunnen afhalen. De vijf platenmaatschappijen, die samen 80 procent van de markt in handen hebben, willen met IBM bij wijze van proef een winkel op Internet openen die meer dan 2000 muziektitels verkoopt. De aldus verkochte computerinformatie bevat codes die het piraten onmogelijk moet maken de muziek te kopiëren en vervolgens zelf via Internet te verspreiden.

In San Diego zijn duizend Internetgebruikers geselecteerd die het systeem naar verwachting komende lente zes maanden lang zullen testen. Het systeem stelt hen in staat complete albums via Internet te bestellen en op hun eigen computer op te slaan, waarna ze die zelf kunnen vastleggen op beschrijfbare cd's. Een album kost op deze manier zo'n 25 gulden.

Op de persconferentie gaf IBM een demonstratie door een album van Internet af te halen en na drie minuten af te spelen. Het op cd zetten duurde tien minuten. ,,Deze proef zal ons helpen het auteursrecht van onze artiesten te beschermen en biedt consumenten tegelijk muziek met goede geluidskwaliteit'', zei Kevin Conroy, hoofd marketing van Bertelsmanns muziekdochter.

Met het nieuwe initiatief wil de muziekindustrie een standaard introduceren voor de bescherming van auteursrecht op Internet. IBM en bedrijven als Microsoft, AT&T en America Online deden afgelopen december een oproep om de muziekindustrie te helpen met het ontwikkelen van een veiligheidssysteem.

Verschillende platenmaatschappijen zijn tot nu toe terughoudend geweest met het aanbieden van muziek via Internet. Door Internetgebruikers nu muziek van betere kwaliteit, en in een ruime keus, te leveren via het net hopen ze hen af te houden van illegaal kopiëren. De platenmaatschappijen laten het van de proef afhangen of ze het systeem van IBM voor hun eigen digitale muziek zullen aanbieden.(AP)