Mulan mag eindelijk China binnen

Het Amerikaanse amusementsbedrijf Walt Disney heeft een belangrijke doorbraak bereikt op de veelbelovende Chinese markt: de censoren in Peking zetten gisteren het licht op groen voor het uitbrengen van de tekenfilm `Mulan'. Vorig jaar nog verboden de Chinese autoriteiten `Mulan' uit boosheid over een eerdere tekenfilm van Walt Disney, `Kundun', die handelt over de Chinese bezetting van Tibet — een onderwerp dat altijd goed is voor controverses tussen de Verenigde Staten en China. Maar het afgelopen jaar heeft Walt Disney een charme-offensief geopend in China, dat nu kennelijk resultaat oplevert. In oktober bracht topman Michael Eisner van Walt Disney een bezoek aan China en besprak met functionarissen de mogelijkheid van de bouw van een Disneypark. Het eerste park komt waarschijnlijk in het zuiden van China.

Dat Peking terugkomt op zijn verbod voor `Mulan', is vermoedelijk mede ingegeven door het thema van de tekenfim. `Mulan' is gebaseerd op een Chinees volksverhaal dat gaat over een meisje dat zich onderscheidt als `een echte man' door in de plaats van haar zieke vader als soldaat noordelijke indringers in het Chinese rijk te bevechten. Afgelopen herfst liet het persbureau Nieuw China weten dat Mulan ongeveer 1.300 jaar geleden werd geboren in de centrale provincie Henan. In haar geboorteplaats is nog steeds haar graftombe te zien, aldus het persbureau.

Overigens zal de tekenfilm pas na 23 februari in meer dan honderd steden in China te zien zijn. De datum voor de Chinese première is niet bij toeval gekozen; hij valt precies aan het einde van de vakantieperiode van het Chinese nieuwjaar. Op die manier loopt Walt Disney veel potentiële kijkers mis, en dat is weer goed voor de lokale Chinese filmindustrie. ,,We zijn nooit van plan geweest de film eerder uit te brengen want ons beleid is om superieure eigen films te vertonen tijdens de hoogtijdagen van het vakantieseizoen'', aldus een functionaris in Peking.(AP)