KPN Telecom breidt proeven met bellen via Internet snel uit

KPN Telecom neemt een voorschot op de doorbraak van Internettelefonie. Het telecombedrijf breidt het aantal proeven met bellen via de elektronische snelweg in een rap tempo uit. Daarvoor werkt het bedrijf samen met het Zweedse telecombedrijf Ericsson. Bij de jongste proef kunnen inwoners van Rotterdam met de gewone telefoon via Internet naar het buitenland bellen. Doelgroep zijn vooralsnog mensen die veel naar familie buiten Nederland bellen, maar KPN heeft een veel grotere groep in het achterhoofd: bedrijven.

Bedrijven wagen zich nog niet aan de telefoontjes via Internet, omdat die tamelijk slecht van kwaliteit zijn. ,,Het gaat erom dat we klaar staan voor het geval iets doorbreekt'', zegt een woordvoerder van KPN. Daarom bekijkt het telecomconcern het product Internettelefonie van alle kanten en zet het alvast de eerste schreden op het commerciële pad.

De Rotterdamse proef is de zevende die KPN dit jaar begint. In Utrecht zijn 40.000 mensen aangeschreven die mogen meedoen aan een soortgelijke test, maar dan met betaling via een gewone telefoonrekening. Verder zijn dit jaar onder meer proeven begonnen met Internettelefonie van computer naar computer, van computer naar telefoon en van fax naar fax.

Om internationaal te bellen via Internet kunnen de deelnemers aan de proef in Rotterdam een belkaart aanschaffen waarop een speciale code staat. De kwaliteit laat nog te wensen over, geven de initiatiefnemers KPN en Ericsson toe. ,,Maar het is dan ook tot 25 procent goedkoper dan een gewoon internationaal telefoontje'', zegt een woordvoerder van KPN. Kwalitatief is de Rotterdamse beller wel beter uit dan wanneer hij via de computer naar het buitenland belt, stelt Ericsson. Die verbindingen zijn vaak krakerig en worden nogal eens verbroken.

KPN beschouwt de groep die veel internationaal belt als een niche in de markt. ,,Het is niet een hele grote groep, zodat de gewone telefonie ook niet snel uit de markt wordt gedrukt'', aldus de KPN-woordvoerder.

Als de proeven binnen een aantal maanden succesvol blijken, kunnen de nieuwe telefonievormen landelijk worden ingevoerd. Door de grote investeringen kan het nog wel even duren voordat heel Nederland profiteert van goedkope Internettelefoontjes. Tot nu toe investeert KPN nog ,,relatief geringe bedragen'' in de tests. Net als KPN beproeft Ericsson de Internettelefonie volop. Of het Zweedse concern bij toekomstige projecten ook met KPN in zee gaat, weet het nog niet. (ANP)