Iran: conservatieve minister treedt af

De Iraanse minister van Informatie, Dorri Najafabadi, die verantwoordelijk is voor de inlichtingendiensten en mikpunt van kritiek was geworden wegens de rol van zijn employés bij de moorden op dissidente intellectuelen, is afgetreden. Dat heeft de krant Iran Daily, die wordt uitgegeven door het officiële Iraanse persbureau IRNA, vandaag bekendgemaakt.

Het bericht volgt op een uitspraak van een parlementariër dat het overwegend conservatieve parlement geen bezwaar zou maken als de liberale president van Iran, Mohammad Khatami, de conservatieve minister zou ontslaan. Volgens welingelichte kringen had de conservatieve factie de minister opgeofferd om de inlichtingendiensten uit de wind te houden.

President Khatami was bij zijn aantreden gedwongen de keuze van de – conservatieve – Opperste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, te accepteren aan het hoofd van het ministerie van Informatie. De inlichtingendiensten staan onder controle van Khamenei, evenals de strijdkrachten en de rechterlijke macht. Vorige maand moest minister Najafabadi toegeven dat de moorden in november en december op vier schrijvers en oppositiepolitici het werk waren van agenten van zijn inlichtingendiensten. Dezen hadden op eigen initiatief gehandeld dan wel op buitenlandse instigatie, aldus de minister in zijn in Iran ongekende bekentenis.

De minister kwam niettemin onder zwaar vuur van pro-democratische groepen rond president Khatami. De moorden, die algemeen werden uitgelegd als onderdeel van de machtsstrijd tussen conservatieven enerzijds en voorvechters van liberalisering van het Iraanse bestel anderzijds, waren immers als een zware schok aangekomen.

Overigens heeft de episode de positie van Khatami versterkt ten opzichte van de conservatieven, die erdoor ver in het defensief zijn gedrongen.

In plaats van Dorri Najafabadi heeft president Khatami volgens de Tehran Times Ali Junesi benoemd, een van de drie leden van de speciale onderzoekscommissie naar de moorden op de intellectuelen. Junesi, die als minder star dan zijn voorgangers bekendstaat, stond tot dusverre aan het hoofd van de militaire rechtbanken. (Reuters, AP, AFP)