Internationale beurzen

LONDEN

De toonaangevende index van de Britse beurs, de FTSE-100, won vanochtend 0,4 procent op 5858,30 punten. Sterke stijger was British Airways, dat 4,85 procent winst boekte na bekendmaking van jaarresultaten.

FRANKFURT

De dertig belangrijkste Duitse fondsen werden vanochtend gemiddeld 0,21 procent duurder. Volgens handelaren bevindt de markt zich in een vacuüm bij gebrek aan belangrijk bedrijfsnieuws. Commerzbank steeg 2,3 procent na bekendmaking van een nettowinststijging van 47 procent in 1998.

PARIJS

Op de Franse beurs is de CAC-40-index vanochtend met 0,8 procent gedaald naar 4120,10 punten. Handelaren noemden de markt richtingloos. Telecombedrijf Alcatel viel op met een koerswinst van 2,3 procent.

TOKIO

De effectenbeurzen in Azië hadden vandaag een minder goede dag. De belangrijkste aandelenkoersen op de beurs van Tokio daalden. De Nikkei-index zakte met 89,93 punten (0,64 procent) naar 13.902,66. Onzekerheid onder de beleggers over de gang van zaken op andere markten was de oorzaak van de daling.

Seoul moest het van alle Aziatische beurzen het meest ontgelden. De Kospi-index daalde 4 procent. De beurs van Thailand verloor 3,2 procent, Singapore 2,3 procent. Hongkong was halverwege de dag 0,6 procent lager, maar eindigde uiteindelijk toch nog met een winst van 1,15 procent. In Maleisië stegen de koersen gemiddeld 4,2 procent.

NEW YORK

De effectenbeurs op Wall Street is gisteren lager gesloten. De toonaangevende Dow Jones-index daalde met 13,13 punten (0,15 procent) tot 9291,11 punten.

Op de beurs van New York heerste enig pessimisme. Veel marktspelers denken dat aan een kleine correctie van de Amerikaanse beursindices niet valt te ontkomen.

Analist Ralph Acampora, naar wie op Wall Street goed wordt geluisterd, voorspelde gisteren een terugval van 5 à 10 procent.

Uitzonderingen op de matte stemming waren de technologieaandelen, die bijna allemaal winst boekten.

Vooral softwarefabrikant Microsoft deed het goed. Geruchten dat de onderneming fors gaat reorganiseren werden door de beleggers goed ontvangen.