`Het EK leeft al bij de Oranje-spelers'

IJs en weder dienende speelt Oranje morgen in Parijs een oefeninterland tegen Portugal. Clarence Seedorf hoopt weer op een rol centraal op het middenveld. ,,Vrijblijvend kunnen vriendschappelijke wedstrijden niet zijn.''

In de week dat Real Madrid aartsvijand FC Barcelona treft wil Clarence Seedorf alleen over het Nederlands elftal praten. De middenvelder conformeert zich aan een afspraak die de spelers van zijn team maakten na de ontluisterende nederlaag (0-4) tegen Deportivo La Coruña. Een gesloten front tegenover de media moet trainer Guus Hiddink uit de wind houden. De maatregel geldt wat Seedorf betreft zelfs voor de Nederlandse journalisten, want zij zouden hun Spaanse collega's weleens van informatie kunnen voorzien.

Niettemin biedt het Nederlands elftal nog voldoende aanknopingspunten. Maar het omzeilen van de confrontatie tussen de twee Spaanse grootmachten en de gespannen situatie bij zijn werkgever praat wat geforceerd. Zo vlak voor de Spaanse topper heeft Seedorf wél zin in het duel van Oranje tegen de Portugezen, de eerste in een reeks van veertien oefenwedstrijden. ,,Anderen landen spelen kwalificatiewedstrijden. Wij moeten de oefenduels net zo serieus benaderen. Het doel is het EK in 2000.'' Aanvoerder Frank de Boer is dat met hem eens. ,,Anders zouden we misschien een competitieduel met de club hebben gespeeld. Dan moet je ook alles geven.''

Toch is het nauwelijks denkbaar dat de zes internationals die betrokken zijn bij de Spaanse klassieker op het scherp van de snede zullen duelleren met de vaak bepaald niet zachtzinnige Portugezen. Bij de aanvankelijke groep van vijf (Cocu, de gebroeders De Boer, Kluivert, Seedorf) voegt zich vandaag ook nog Boudewijn Zenden als vervanger van de zieke Marc Overmars. Er zijn geen afspraken gemaakt met de clubtrainers over speelminuten. Rijkaard heeft nog helemaal geen contact gehad met Louis van Gaal, trainer van hofleverancier FC Barcelona dat nu acht potentiële Nederlandse internationals onder contract heeft. In de huidige selectie ontbreken nog Reiziger (geblesseerd), Bogarde (te weinig ritme) en Hesp (voorlopig gepasseerd). Seedorf: ,,Je komt hier om te presteren. Elke wedstrijd van het Nederlands elftal is een prestigeduel. Je weet dat je aan de top in dit soort situaties terecht komt. Je moet de mentaliteit kunnen opbrengen om ook in deze wedstrijden te kunnen presteren. Al kan het niet altijd een topprestatie zijn.''

Ook bondscoach Rijkaard kan zich niet voorstellen dat de internationals in Parc des Princes, waar vooral veel Portugese immigranten de tribunes zullen bevolken, met een aangetrokken handrem zullen spelen. ,,Het valt me op dat iedereen het in deze groep een eer vindt voor het Nederlands elftal uit te komen. Het EK leeft al bij deze spelers. Trouwens, zo vrijblijvend kunnen die vriendschappelijke wedstrijden niet zijn. Want elke interland wordt door heel voetbalminnend Nederland gevolgd.''

Nadat hij notabene door zijn huidige clubtrainer Guus Hiddink op een zijspoor werd gezet bij het Nederlands elftal, ziet Seedorf nu weer een toekomst voor zich weggelegd in Oranje. Rijkaard heeft hem vertrouwen gegeven met de toezegging dat als hij speelt, hij achter de spitsen zal opereren. En daar voelt hij zich het meest in zijn element. Het nieuws over de aanstelling van Rijkaard klonk Seedorf sowieso als muziek in de oren, want bij Ajax was er bijna sprake van een vader-zoonrelatie tussen die twee.

Seedorf: ,,Wat Rijkaard voor mij toen heeft betekend, kun je niet op papier zetten. Dat ging verder dan aanwijzingen op voetbaltechnisch gebied. Ik had een heel persoonlijke relatie met hem. Die zal nooit verwateren, maar ik moet dat nu loslaten. Het was voor mij even wennen om in een andere werksituatie met hem aan de slag te gaan. Dat moet je evenwel professioneel kunnen oplossen. Collega Frank is nu de bondscoach Rijkaard geworden.''

Ook in zijn nieuwe rol roemt hij Rijkaard. ,,Een van de belangrijkste zaken waarvoor hij heeft gezorgd is de motivatie in de spelersgroep. Vooral door een uitstekend oefenprogramma te bewerkstelligen. Ik kijk uit naar de trip naar Brazilië. Al zitten we dan in de beslissende fase van de Spaanse competitie. Verder siert het Rijkaard dat hij altijd duidelijk is in zijn benadering. En erg doelgericht.''

De loftuitingen op zijn vroegere idool waren misschien wat minder spontaan uit zijn mond gekomen als hij tegen Duitsland niet een kans had gekregen als spelmaker op het middenveld. Bij absentie van Ronald de Boer. In de eerste helft ging hem dat goed af en leek Seedorf eindelijk niet meer aan zijn jeugdige onbezonnenheid ten onder te gaan. De invloed van Rijkaard was zichtbaar. In de tweede helft verviel Seedorf een beetje in zijn oude gewoonte door te vaak met de bal te lopen. Hij wilde weer op te veel plekken tegelijk zijn. Voor dat verkeerde enthousiasme heeft zijn clubcoach een mooie term: ,,te druistig''. Seedorf: ,,We zullen die wedstrijd in Parijs ongetwijfeld nog een keer analyseren. In de tweede helft kregen we te maken met veel wisselspelers waardoor de automatismen verdwenen.''

Het duel met Portugal biedt Seedorf wellicht opnieuw een kans zijn talenten te etaleren. Het Nederlands elftal speelt waarschijnlijk zonder echte rechtsback omdat Reiziger niet beschikbaar is. Seedorfs concurrent Ronald de Boer hield er gisteren al rekening mee dat hij op die positie terecht komt. Het elftal ontbeert zelfs ook een echte linksback als Cocu op die plek Van Hintum uit het elftal houdt. Aanvallender kan het niet met Oranje. Maar Rijkaard kent zijn klassiekers. Hij weet maar al te goed dat Nederlandse clubs en het nationale elftal zelden succesvol zijn geweest tegen Portugese elftallen. ,,Tegenstanders die ons niet liggen. Daarom moeten we deze wedstrijd serieus benaderen.''

    • Erik Oudshoorn