Heineken en Philips vast

De aandelen Heineken en Philips onderscheidden zich vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs met sterke stijgingen. Heineken won ruim 4 procent en noteerde aan het eind van de ochtend 48,70 euro. Philips boekte ruim twee procent winst op 64,35 euro.

Het gemiddelde van alle 26 hoofdfondsen was lager dan het slot van gisteren. De AEX-index daalde 1,3 procent (6,76 punten) naar 521,48 punten.

,,Het is een beetje een kwakkelbeurs. Er is geen duidelijk beeld'', zei een handelaar.

Heineken was in trek bij beleggers na berichten dat de bierbrouwer in de Verenigde Staten flink investeert in reclame, met name in tv-spotjes rondom belangrijke sportwedstrijden. Nederlandse beleggers verwachten daarvan een positieve ontwikkeling op de bedrijfsresultaten.

De koerswinst van Philips omschreef een handelaar als ,,een technische correctie. Philips was iets te veel weggezakt''. Het elektronicaconcern, dat donderdag jaarcijfers presenteert, heeft recentelijk al omvangrijke reserveringen bekendgemaakt. Verdere tegenvallers zijn eigenlijk niet te verwachten, zo is de redenering op de Amsterdamse beursvloer.

De bekendmaking van Grolsch dat de nettowinst voor buitengewone lasten vorig jaar nauwelijks is gestegen ten opzichte van 1997 kwam de brouwer op een afstraffing te staan. Het aandeel verloor bijna 3 procent op 21,30 euro.

De mededeling dat spuitbussenfabrikant Airspray over 1998 meer winst verwacht dan voorzien kreeg aan het Damrak een flinke beloning. Het aandeel steeg met ruim 3,5 procent tot 28,35 euro.

De financiële waarden gaven vanochtend allemaal terrein prijs. Aegon verloor 2,25 euro op 92,55 euro. ING kwam met een verlies van 70 eurocent op precies 50 euro terecht.