Grote zoekactie naar vermiste Urker visser

Een vloot van 55 Urker kotters is sinds gisterenochtend bezig met een grootscheepse zoekactie naar het lichaam van een 20-jarige visser. De Urker is afgelopen vrijdagnacht op ongeveer 75 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog overboord geslagen.

De Urker organisatie Visserijbelangen, die de zoekactie coördineert, gaat ervan uit dat de visser is overleden. ,,De kotters zijn met hun netten op zoek naar het stoffelijk overschot van het slachtoffer. Het zoeken zal zeker tot vanavond doorgaan'', aldus een woordvoerder van Visserijbelangen.

De 20-jarige Urker visser werd afgelopen vrijdagnacht door een grote golf van het dek geslagen. De bemanning van de kotter Grietje Bos was bezig met het schoonmaken van het dek, nadat de netten aan boord waren gehaald. Zoekacties die afgelopen vrijdag en zaterdag onmiddelijk op gang kwamen leverden niets op.

Op initiatief van de Urker vissersvloot werd gisteren besloten om in het gebied ten noorden van Schiermonnikoog massaal te gaan zoeken naar het lichaam van hun collega. De 55 kotters worden bij hun zoekactie ondersteund door verschillende Duitse reddings- en controleboten. Vanmorgen was het lichaam van de 20-jarige visser nog niet aangetroffen.

Op het monument in Urk van `hen die op zee bleven' staan ruim driehonderd namen van gestorven Urkers. De telling van overleden Urker zeelieden gaat terug tot 1883.