Grolsch weg uit China en Brazilië

Bierbrouwer Grolsch heeft zijn kantoren in China en Brazilië gesloten. De Nederlandse brouwer concentreert zich bij de export voortaan op ontwikkelde biermarkten als de Verenigde Staten en Europa.

Bestuursvoorzitter J. Troch vroeg zich vanochtend af of Grolsch wel naar vijftig of zestig verschillende landen moet exporteren. ,,De markt in China hebben we verkend. Die heeft een enorme potentie, maar onze collega's voeren er een enorme strijd. We laten de markt daarom graag aan de anderen over.''

Grolsch hoopt de komende jaren zijn buitenlandse afzet te verdubbelen tot 2 miljoen hectoliter bier, evenveel als Grolsch in Nederland verkoopt. De brouwer incasseerde in 1998 voor het eerst sinds vijf jaar een daling van de buitenlandse afzet door de crisis in Rusland. In het tweede halfjaar is de export naar Rusland, vooral van het zware bier Amsterdam, vrijwel geheel weggevallen.

Door de natte zomer in Nederland en de crisis in Rusland daalde Grolsch' omzet met bijna 5 procent, van 572 miljoen naar 544 miljoen gulden, zo maakte Grolsch vanochtend bekend op zijn laatste persconferentie als Midkap-fonds. De nettowinst uit gewone bedrijfsvoering steeg licht van 50,2 naar 50,3 miljoen gulden. De nettowinst, vorig jaar gedrukt door een reserving voor nieuwbouw, steeg van 24,6 naar 50,3 miljoen gulden. De winst per aandeel daalde van 3,20 naar 3,00 gulden, het voorgestelde dividend (1,28 gulden) is hetzelfde als vorig jaar. Voor komend jaar mikt Grolsch op 5 tot 7 procent meer winst per aandeel.

In Nederland daalde de afzet met 2,4 procent, gelijk aan het percentage waarmee de hele bierconsumptie in Nederland daalde. Het aandeel van Grolsch in de bierafzet via supermarkten en slijterijen is ongeveer 20 procent, het marktaandeel in de horeca is zo'n 10 procent. Per 1 december is voor het eerst sinds 1992 de prijs van een kratje pils verhoogd.

Grolsch herhaalde vanochtend dat het zelfstandig wil blijven. De brouwer werd vorig jaar benaderd door het Belgische Interbrew, maar ging niet op de avances in. Grolsch heeft 100 miljoen gulden in kas (was vorig jaar 58 miljoen gulden negatief) door de verkoop van het 25-procentbelang in de Poolse brouwer Elbrewery. Een deel van dat geld is bestemd voor de bouw van een nieuwe brouwerij met een capaciteit van 3 miljoen hectoliter. Ook is Grolsch geïnteresseerd in participaties in distributiekanalen in het buitenland. Zelfs een overname van een ,,echt mooie brouwerij'' sloot Troch niet uit.