Franse boeren plunderen ministerie

Enige honderden boeren uit de regio Parijs hebben gisteren de kamers van de Groene minister van Milieuzaken, Dominique Voynet, en haar medewerkers geplunderd. Bij de ENA, de opleiding voor topambtenaren, werd een directiekamer verwoest en het binnenplein opgebroken.

De boeren bewerkten de kantoren met meel, graan en mest. Aanwezige computers werden inwendig overhoop gehaald en dossiers en meubilair zwaar beschadigd. De bezoekers, die werden omschreven als commando's, lieten pamfletten achter waarin zij hun ongenoegen uitspraken over het Europese landbouwbeleid.

Premier Jospin heeft zijn verontwaardiging uitgesproken over de protestmethode. Hij ontving minister Voynet, die op dienstreis was tijdens het boerenbezoek, gistermiddag op zijn ambstkantoor Matignon. Hij zegde haar zijn solidariteit toe en beloofde dat de verantwoordelijken gestraft zullen worden. Overigens zou hij vandaag Luc Guyau, de hoogste boerenleider van Frankrijk, ontvangen.

Minister Voynet toonde zich geschokt over de ,,uitzonderlijke en schandalige agressie''. De reactie van Guyau noemde zij ,,slap, gezien het grove en wrede karakter van de feiten''.

Zij vond de eisen die zij her en der in haar kantoor had aangetroffen dermate vaag, en de protestmethode zo stuitend, dat zij concludeerde dat de bezoekers kennelijk niet de dialoog hadden gezocht.

De overval van gisteren betekent een nieuw stadium in de haat die zich in agrarische kring heeft opgebouwd tegen de minister, die ook politiek leider van de Franse Groenen is.

Een informele coalitie van boze varkens- en pluimveeboeren, jagers en arbeiders in de nucleaire industrie laat geen middel ongebruikt om zijn afkeer van Europese en Groene politiek kenbaar te maken. Premier Jospin heeft zich onder druk van dit front al genoodzaakt gezien overtredingen toe te laten van de Europese richtlijn die het jachtseizoen van trekvogels beperkt.