Fors meer werklozen Duitsland: 11,5 pct

De werkloosheid in Duitsland is vorige maand sterk gestegen. In januari waren er 4.455.200 Duitsers geregistreerd die geen werk hadden, een stijging van 257.900 ten opzichte van de maand ervoor. Het werkloosheidspercentage steeg daarmee van 10,9 tot 11,5 procent. Dat meldde het Duitse Federale Arbeidsbureau vanmorgen.

In vergelijking met een jaar geleden, toen de Duitse werkloosheidscijfers een na-oorlogs record bereikten, daalde het aantal werklozen echter met 368.000. Bernhard Jagoda, directeur van het Federale Arbeidsbureau, toonde zich daarom toch tevreden. ,,De winter begon al goed in november en december en daarom was er in die maanden al een grotere toename van de werkloosheid dan normaal. De arbeidsmarkt werd vervolgens geholpen door het milde weer in januari.''

Jagoda voegde daaraan toe dat vorige maand ook het effect van speciale werkgelegenheidsprojecten merkbaar werd. Al werd dat effect weer sterk getemperd door het feit dat Duitsland in een mindere economische periode zit.

Het aantal mensen zonder baan in het voormalige Oost-Duitsland steeg met 117.400 tot 1.430.000. Dit komt overeen met een werkloosheidspercentage van 18,9. In de overige deelstaten werden 3.025.200 werklozen geregistreerd (9,7 procent), een stijging van 140.400.

De bestrijding van de structureel hoge werkloosheid in Duitsland is een speerpunt in het beleid van de nieuwe rood-groene coalitie van kanselier Schröder. Samen met werkgevers en de vakbeweging probeert de regering daarom te komen tot een zogenaamde `Bündnis für Arbeit'. Maar die Bündnis wordt bedreigd door arbeidsonrust. Zo is de grote vakbond IG Metall een reeks waarschuwingsstakingen begonnen om een looneis van 6,5 procent kracht bij te zetten.