El Al spreekt met enquêtecommissie

De voormalige cargomanager van El Al in Nederland Chevrin zal op 19 februari getuigen voor de parlementaire enquêtecommissie Vliegramp Bijlmer. Hierover zijn de Israelische luchtvaartmaaschappij en de commissie het dezer dagen eens geworden. Ook is bekend geworden dat een hoge luchtvaartfunctionaris uit Tel Aviv achtergrondgesprekken voert met de commissie. Dit heeft een woordvoerder van El Al vanmorgen bevestigd.

De enquêtecommissie heeft eind vorig jaar een reeks vragen gesteld aan de directie van El Al en daarop is door El Al's president Feldschuh in januari gereageerd.

Volgens het Israelische blad Ha'aretz zou Avner Yarkoni, directeur van de Israelische burgerluchtvaart, vandaag al met de commissie spreken. Hij zou daarbij worden vergezeld door de Israelische gezant in Den Haag, Jossi Gal. Volgens de El Al-woordvoerder is er geen sprake van dat Yarkoni onder ede wordt verhoord door de commissie. Het gaat slechts om een informeel gesprek achter gesloten deuren.

De commissie had aanvankelijk gehoopt dat ze twee Israelische staffunctionarissen van El Al, de toenmalige onderdirecteur A. Amir en D. Finkelstein, in Den Haag zou kunnen horen. Beiden hebben echter tot nu toe niet gereageerd op de uitnodiging van de enquêtecommissie. Voorzitter Meijer zei vorige week daar ,,kennis van te hebben genomen''.

Wegens het doorglijden van een El Al vrachtvliegtuig gisteren op een van de landingsbanen op Schiphol is Yarkoni gisteren al met spoed naar Nederland gevlogen. ,,Dat ongeluk had op geen slechter moment voor ons kunnen komen'', wordt in El-Al-kringen gezegd. De leiding van El Al heeft gisteravond besloten vandaag een commissie van onderzoek naar Schiphol te sturen, die de toedracht van dit voorval moet bekijken.

Volgens Ha'aretz is vandaag eveneens een hoge functionaris van de Israelische luchtvaartmaatschappij naar Nederland gevlogen om het daar werkzame El Al personeel in te lichten over de gang van zaken bij de Nederlandse parlementaire enquête commissie betreffende het op Bijlmer neergestorte El Al Boeing. De woordvoerder van El Al ontkende echter dat dit het geval is. De Israelische kranten besteden vandaag ruim aandacht aan het doorglijden van de El Al-Boeing op Schiphol.

    • Salomon Bouman