Doug Dunn wordt eerste man ASML

Voormalig Philips-bestuurder Doug Dunn wordt de nieuwe topman bij ASM Lithography. De Brit volgt bestuursvoorzitter Willem Maris op, die op 1 januari 2000 met pensioen gaat.

Dit is vanochtend door ASML bekendgemaakt. De beurs reageerde betrekkelijk lauw op het nieuws. Het fonds opende op 41,05 euro, een halve euro meer dan het slot van gisteren. De overgang van Dunn is opmerkelijk omdat hij drie maanden geleden, vermoedelijk na een conflict met Philips' bestuursvoorzitter Cor Boonstra, het veld moest ruimen bij Philips. Dunn was, nadat hij de divisie Consumentenelektronica met redelijk succes had gereorganiseerd, in de laatste maanden bij Philips verantwoordelijk voor de productie van zaktelefoons. Het Amsterdamse elektronicaconcern leed in het afgelopen jaar met de zaktelefoons bijna één miljard gulden verlies. De samenwerking met het Amerikaanse Lucent werd in het najaar afgebroken.

De overgang van Dunn, die vóór zijn ontslag zelfs als mogelijke kroonprins van Boonstra werd genoemd, is verder opmerkelijk omdat ASML een voormalige dochter is van Philips. Nu heeft het elektronicaconcern nog een deelneming in het concern. De 54-jarige Brit begint op 1 april bij ASML als lid van de raad van bestuur. Op 1 januari 2000 volgt hij Maris op als bestuursvoorzitter.

ASML wijst bij de bekendmaking op de ervaring die Dunn heeft opgedaan in de halfgeleiderindustrie in de tijd dat hij bij GEC-Plessy Semiconductors en bij Motorola Semiconductors werkte. De Brit is ook twee jaar commissaris bij ASML geweest. Verder heeft hij enkele jaren Philips' divisie Componenten en Halfgeleiders geleid, de laatste jaren de grootste winstmaker van Philips.

Het vertrek van Maris, die zestig is wanneer hij bij het bedrijf vertrekt, is pikant omdat ook de tweede man in de raad van bestuur van het Veldhovense bedrijf vertrekt. Op 1 juni van dit jaar staakt financieel directeur Gerard Verdonschot zijn activiteiten. Zowel voor Verdonschot als voor Maris geldt dat zij geprofiteerd hebben van het veelbesproken optieprogramma bij ASML. Circa veertig topmanagers kregen begin vorig jaar een pakket opties die op een bepaald moment goed waren voor 440 miljoen gulden.

ASM Lithography uit het Brabantse Veldhoven is de derde producent ter wereld van zogeheten wafer steppers, machines waarmee de ragfijne patronen op schijven silicium worden geëtst waaruit vervolgens de chips worden 'gezaagd'.

Door de tegenvallende vraag van chipproducenten belandde ASML in de tweede helft van vorig jaar licht in de rode cijfers. Door een beter eerste halfjaar werd over heel 1998 een nettowinst geboekt van 137 miljoen gulden. Voor dit jaar wordt algemeen een iets lager resultaat verwacht.