DIXIE'S ALMOND CRUNCH

Groot kindergeluk is soms het maken van een plak harde caramel met beukennootjes.

Het geduld om die pieperige nootjes in het bos te zoeken en ze te pellen, raak je met het klimmen der jaren kwijt. Harde caramel was wel een beetje uit mijn wereld verdwenen totdat ik onlangs tijdens een Amerikaanse kerstmaaltijd na een sublieme warme apple pie ook nog werd verrast met schalen vol fudge in drie smaken, chocolate pretzles, peanutbutter cookies en almond crunch. Vooral die brosse amandel-caramel bleek verslavend vanwege het dunne laagje chocolade dat erop zat. Met een suikerthermometer bij de hand is amandel crunch een makkie om te maken. Wie geen suikerthermometer bezit, moet even goed opletten. Bereiding: Smelt de boter in een sauspan, voeg suiker toe en laat deze regelmatig roerend met een houten lepel smelten. Voeg dan stroop en water toe, roer goed door en laat het mengsel op halfhoog vuur inkoken onder af en toe omroeren; veel roeren is niet goed voor crunch. Steek de suikerthermometer in de hete massa en neem de pan direct van het vuur zodra het kwik de 290 graden Fahrenheit of 144 graden Celcius bereikt. Wie geen suikerthermometer heeft, houdt een kopje koud water bij de hand en laat na 2-3 minuten koken telkens een druppel van het donkere suikermengsel in het water vallen. Wordt de druppel meteen hard en is hij goed krokant tussen de kiezen, dat moet de pan van het vuur. Roer snel de amandelen door de hete massa en giet dit vervolgens in een kleine cirkel uit op een vel bakpapier. Strijk het met de achterkant van de lepel gelijkmatig uit tot een dikte van 1/2 cm. Verdeel de pastilles of stukjes chocolade gelijkmatig over de gloeiendhete crunch en wacht enkele minuten tot de chocolade boterzacht is geworden. Strijk hem gelijkmatig uit zodat de amandelcrunch door een dun laagje wordt bedekt; laat het geheel afkoelen en uitharden (eventueel in de ijskast of diepvries). Het is aardig de crunch als een grote plak te serveren op het bakpapier zodat ieder naar wens een stuk of stukje kan afbreken. Geniet ervan maar wacht u voor de tandarts!