Colombia: activisten vrij

Twee Colombiaanse mensenrechtenactivisten, die tien dagen geleden werden ontvoerd door ultrarechtse paramilitairen, zijn vrijgelaten na bemiddeling van het internationale Rode Kruis. De twee verkeren in goede gezondheid. Carlos Castaño, de leider van de paramilitairen, liet een week geleden per brief weten mensenrechtenorganisaties voortaan als `militair doelwit' te beschouwen. Het schrijven veroorzaakte een golf van verontwaardiging in Colombia en de Verenigde Staten. Kort daarop maakte Castaño de vrijlating van de activisten bekend. Een ander tweetal wordt nog vastgehouden door de paramilitairen, die de mensenorganisaties beschuldigen van steun aan marxistische guerrillagroeperingen. Colombia is al bijna veertig jaar verwikkeld in een driehoeksoorlog tussen regeringstroepen, linkse guerrillagroeperingen en extreem-rechtse paramilitairen. (AFP, Reuters)