Brinkman blijft bij Amsterdam

Jacques Brinkman blijft Amsterdam trouw. Twee weken na zijn ontslag als coach van de hockeyhoofdklasser besloot de 32-jarige middenvelder gisteren het seizoen als speler af te maken. ,,Als ik nu weg zou lopen, maak ik me schuldig aan dezelfde fout als die jongens die mij zonodig aan de kant moesten zetten.''

Brinkman kreeg veertien dagen geleden zijn congé nadat een meerderheid van de selectie te kennen had gegeven niet meer onder zijn leiding te willen functioneren. Aan die motie van wantrouwen ging een boycot vooraf van vijf spelers. Begin vorige maand weigerden zij om nog langer voor Amsterdam uit te komen zolang de technische eindverantwoordelijkheid in handen was van de record-international. Sinds zijn aanstelling, afgelopen zomer op voordracht van de spelersgroep, zou Brinkman zich volgens de vijf schuldig hebben gemaakt aan `allesoverheersend' en `kortzichtig' gedrag.

Als voornaamste reden om bij Amsterdam te blijven noemde Brinkman zijn warme band met de club. ,,Ik heb hier hele mooie jaren beleefd, en als het aan mij ligt volgen er nog meer'', sprak de 292-voudig international, die vorige week werd opgevolgd door oud-coach Joep Brenninkmeijer. ,,Voor sommige mensen ga ik nog steeds door het vuur. Die laat ik niet in de steek. Bovendien ben ik niet het type dat zich zomaar laat wegjagen.''

Niettemin onderzocht Brinkman vlak na zijn ontslag wel de mogelijkheden of hij elders zijn loopbaan voort kon zetten. Zo deed hij bij de hockeybond navraag of hij – in weerwil van de reglementen – tussentijds mocht overstappen naar een andere club uit de Nederlandse hoofdklasse. ,,Maar dat was kansloos. Verder heb ik hier en daar contact gehad met clubs uit België, Duitsland en Spanje.''

Ook die kortstondige flirts liepen op niets uit. ,,Ik kwam al vrij snel tot de conclusie dat een buitenlands avontuur zinloos was. Ik heb een gezin en een eigen zaak. Onder die omstandigheden was het praktisch onmogelijk om elke vrijdagavond op het vliegtuig te stappen en pas op zondagavond weer terug te keren.''

Tijdens een wintersportvakantie in Zwitserland besloot Brinkman, bezig aan zijn zesde seizoen bij Amsterdam, zijn loopbaan te vervolgen bij de club uit het Wagener-stadion. Ondanks alle ophef en harde woorden die over en weer vielen. ,,Anderen zullen meer moeite hebben met mijn terugkeer dan ik. Ik kan iedereen recht in de ogen kijken en ben professioneel genoeg om bepaalde zaken van elkaar te scheiden.''

Met zijn besluit komt Brinkman tegemoet aan een wens van de meerderheid van de spelersgroep. Eén belofte deed hij gisteren alvast. ,,Als speler zal ik al mijn invloed aanwenden om het seizoen alsnog tot een goed einde te brengen. Of sommigen dat nou leuk vinden of niet.''

Amsterdam hervat de competitie over ruim anderhalve week met een duel tegen SCHC, de club waar Brinkman zijn carrière begon. De vice-landskampioen bezet na twaalf speelronden de zesde plaats op de ranglijst. De achterstand op koploper Bloemendaal bedraagt zeven punten.