Bijlmer-enquête (8)

Er is geen twijfel meer mogelijk: Nederland is een bananenrepubliek. Na het gekluns met de fotorolletjes in Srebrenica is Nederland opnieuw de giller van het Westelijk Halfrond. Hoge omes van de overheid besluiten op eigen houtje informatie `onder de pet te houden', die letterlijk van levensbelang is voor rampenbestrijders en vooral Bijlmerbewoners. Bewoners, die al jaren worstelen met gezondheidsklachten van onbekende aard en herkomst. Zelfs na het bekend worden van de beruchte geluidsband heeft een onderzoeker (!) van de luchtvaartautoriteiten het lef om te beweren dat er sprake is van een misverstand: het gif en alle andere schadelijke troep was op Schiphol reeds gelost. Slaapt u toch rustig verder.

Na de ramp in Tsjernobyl was ik nog zo onnozel te veronderstellen dat dit soort verontrustende, geruststellende mededelingen typisch waren voor Sovjet-achtige overheden. We lachen om een dronken, omvallende Jeltsin. Maar laten we vooral huilen om onze eigen overheidsdienaren, die een grote bedreiging vormen voor onze gezondheid en ons welbevinden.

Bij mij knaagt intussen de vraag: kan de overheid zichzelf reinigen van dit fiasco, of moet er een soort Urker volksgericht aan te pas komen?

    • P. Thomas