Bijlmer-enquête (3)

Mevrouw Jorritsma en de heer Van Thijn zijn misschien `verbijsterd' over de informatie die nu naar boven komt, ze hebben oogluikend toegekeken hoe, jarenlang, dag in dag uit, onbelemmerd, El Al van alles en nog wat heeft mogen vervoeren.

Was het nooit in hun gedachten opgekomen om enig initiatief te ondernemen om te onderzoeken wat precies boven de hoofdstad heen en weer gevlogen werd? Hebben een minister en een burgermeester (`zijn' stad!) hierover geen verantwoordelijkheden meer? Het succes van het poldermodel is natuurlijk mede te danken aan de handel in parfum, elektronica en bloemen (en daarvoor zijn we allemaal dankbaar), maar of Israel zo'n grote rol daarin gespeeld heeft is ook twijfelachtig.

Nog iets. Als de piloot (of misschien iemand anders) wist dat een lading gevaarlijke stoffen aan boord zat, en gezien de `uncontrollability' van het vliegtuig, was het dan niet veel verstandiger om het toestel richting Noordzee te sturen? Was er geen scenario hiervoor?

De wet van Murphy gaat misschien niet zo vaak op als de wet van Bernouille, maar komt des te harder neer.

    • George Hall