Bankroet is nabij voor woonketen van Habitat

De woonwinkelketen Habitat Holland heeft faillissement aangevraagd. Alle zeven vestigingen van de meubelketen zijn ,,tot nader order'' gesloten. Bij Habitat Nederland werken circa 150 mensen. Habitat Nederland is geen onderdeel van de internationale Habitat-keten, die sinds enkele jaren in handen is van het Zweedse meubelbedrijf Ikea.

De faillissementsaanvraag van Habitat wordt vandaag door de rechtbank behandeld. De rechter wijst vervolgens een curator aan, die de boedel beheert in het belang van de verschillende schuldeisers. Eventueel bekijkt de curator of het mogelijk is de keten voort te zetten. De afgelopen weken heeft de directie geprobeerd de keten van meubelwinkels te redden. Gesprekken met de schuldeisers over een voortzetting in afgeslankte vorm zijn echter op niets uitgelopen. De Habitat-winkels zijn gevestigd in de (dure) centra van de grote steden, waaronder Den Haag, Amsterdam en Rotterdam.

De datum waarop het reddingsplan zou worden gepresenteerd, is de afgelopen tijd verschillende keren uitgesteld. Reden voor de vakbonden om te denken dat er juist voortgang in het plan zat. Nu faillissement is aangevraagd, is de rol van de bonden uitgespeeld. Wanneer een bedrijf failliet wordt verklaard, worden de werknemers geacht per onmiddellijk te zijn ontslagen en kan er geen sprake meer zijn van een sociaal plan.

Habitat Holland is sinds 1988 verzelfstandigd van het Britse Habitat, dat nu in handen is van Ikea. De oude moeder heeft nog wel een deel van de aandelen in handen. Habitat/Ikea is momenteel niet alleen deels eigenaar, maar ook schuldeiser. De vestigingen staan vol met artikelen die grotendeels afkomstig zijn van Habitat/Ikea.