BA meldt eerste verliezen sinds 1987

British Airways (BA) is in het laatste en traditioneel slappe kwartaal van het afgelopen jaar in de rode cijfers beland. De Britse luchtvaartmaatschappij leed voor belastingen een verlies van 75 miljoen pond sterling (240 miljoen gulden). In 1997 was in dezelfde periode nog een winst geboekt van 80 miljoen pond sterling.

Het is voor het eerst sinds 1987, het jaar waarin BA geprivatiseerd werd, dat de luchtvaartmaatschappij een verlies lijdt in het derde kwartaal van haar gebroken boekjaar. De KLM meldde onlangs over hetzelfde kwartaal een verlies van 29 miljoen gulden.

Beleggers waren toch aangenaam verrast door de BA-cijfers omdat velen hadden verwacht dat de Britse maatschappij nog dieper in de min zou komen. Het verlies was vooral te wijten aan een eenmalige afschrijving van een Japanse schuld ter waarde van 117 miljoen pond sterling, die was aangegaan om enkele acquisities te financieren.

Over de eerste negen maanden zag BA in zijn gebroken boekjaar de winst stijgen van 310 miljoen tot 510 miljoen pond sterling (ruim 1,6 miljard gulden). De winst per passagierskilometer daalde evenwel met 11,3 procent. Volgens de luchtvaartmaatschappij is vooral de hevige concurrentie daar debet aan. De reiziger is steeds meer op zoek naar goedkope tickets, aldus BA.

Bob Ayling, topman van de luchtvaartmaatschappij, zei te verwachten dat beleggers wel door de negatieve resultaten in het derde kwartaal heen zullen kijken. Hij wees onder meer op de succesvolle resultaten van het in 1996 aangekondigde efficiencyprogramma. BA verwacht daardoor over het hele boekjaar 600 miljoen pond sterling te besparen, 100 miljoen pond meer dan was voorspeld. De aandelenkoers van de luchtvaartreus stond in Londen tijdens de ochtendhandel hoger.