Amerikaanse SEC treedt in Nederland op

De toezichthouder op de Amerikaanse financiële markten, de Securities and Exchange Commission (SEC), heeft vier Nederlanders gedagvaard in een civiele procedure wegens optiehandel met voorkennis.

Het viertal zou aandelen in het Delftse automatiseringsbedrijf Elsag Bailey hebben gekocht vlak voordat het Zweeds/Zwitserse conglomeraat ABB op 14 oktober vorig jaar een overnamebod op dit bedrijf deed. Op dit bod steeg de koers van Elsag Bailey op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq van 20 naar 34 dollar.

De Amerikaanse beurswaakhond heeft vorige maand beslag laten leggen op Amerikaanse en Nederlandse banktegoeden bij ABN Amro van de vier Nederlanders. Het is voor het eerst dat de SEC zo'n actie in Nederland onderneemt. Omdat de toezichthouder zijn bevoegdheden in Nederland niet kan uitoefenen, heeft de SEC het Amsterdanse advocatenkantoor Van Schoonhoven in 't Veld in de arm genomen. De gedaagden vechten aanstaande maandag in kort geding het bevriezen van de banktegoeden door ABN Amro aan. Om het beslag te handhaven was de toezichthouder verplicht binnen veertien dagen een procedure te beginnen in Nederland. De SEC heeft een Nederlands vonnis nodig om een eventueel vonnis in de VS, waar ook een procedure is begonnen, geldig te maken, aldus raadsman J. Houtman.

Gebruik van voorkennis bij optiehandel is moeilijk te bewijzen. In Nederland is het in zo'n zaak nooit tot een veroordeling gekomen, in tegenstelling tot in de VS. De zaak tegen de vier Nederlanders zal grotendeels administratief worden afgehandeld en staat op 7 juli op de rol. De gedaagden ontkennen iets te hebben geweten over een overnamebod van ABB. Zij zeggen hun aankopen te hebben gedaan op basis van overnamegeruchten die onder meer waren verspreid via Internet. Bovendien had de automatiseerder in juni van dat jaar al laten weten te koop te zijn. Pikant detail is dat een broer van één van de verdachten bij Elsag Bailey werkt.

De SEC verdenkt 21 beleggers van over de hele wereld van handel met voorkennis in Elsag Bailey. Zeven van hen waren Nederlanders, onder wie de vier gedaagden.