`Agressieve passagier op zwarte lijst'

Het cabinepersoneel van de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen is het agressieve gedrag van sommige passagiers, al dan niet onder invloed van drank, beu.

De Vakbond Nederlands Cabinepersoneel (VNC) wil een zwarte lijst voor lastige reizigers naar analogie van het stadionverbod voor voetbalvandalen. De Wet op de persoonsregistratie staat zo'n lijst echter in de weg.

Voorzitter G. Oskam van de VNC zei gisteren in het tv-programma Nova dat haar organisatie op korte termijn de wet persoonsregistratie veranderd wil zien. Aan de hand van een zwarte lijst kunnen personen die zich hebben misdragen voor vertrek van een vliegtuig worden geweigerd.

De maatschappijen hebben tot nu toe geprobeerd het probleem van de agressie, die zich vooral keert tegen het cabinepersoneel, preventief op te lossen. Na incidenten op internationale vluchten kondigden Britse maatschappijen afgelopen weekeinde aan ook naar preventieve maatregelen te gaan zoeken, in samenwerking met andere internationale vliegbedrijven.

De VNC wil echter verder gaan. De organisatie zegt van de werkgevers de indruk te hebben dat die haar opvattingen hebben. (ANP)