Agressieve passagier komt op zwarte lijst

Het is wel degelijk mogelijk om een zwarte lijst van agressieve passagiers in vliegtuigen op te stellen. Dit zegt een woordvoerder van de Registratiekamer. Hij reageert daarmee op een uitspraak van voorzitter G. Oskam van de Vakbond Nederlands Cabinepersoneel (VNC) in het actualiteitenprogramma NOVA gisteravond dat zo'n zwarte lijst gewenst is, maar moeilijk te rijmen met de wet Persoonsregistratie.

De Registratiekamer verwijt het tv-programma onzorgvuldige journalistiek omdat noch de Registratiekamer noch KLM voor de uitzending van gisteravond zijn geraadpleegd. Volgens een woordvoerder van de Registratiekamer is over de mogelijkheid van een zwarte lijst in november vorig jaar al overleg geweest met de jurist van de KLM. Toch kwam het bericht dat het wettelijk gezien mogelijk is de zwarte lijst in te voeren bij de ondernemingsraad van KLM vandaag als een verrassing.

Een woordvoerder van KLM stelt dat door een persoonlijke inschattingsfout deze informatie destijds niet goed is doorgespeeld. ,,Maar op zich hoeft de ondernemingsraad dat in zo'n vroeg stadium ook niet te weten. We bestuderen nu nog alle mogelijkheden.''

Volgens hem is KLM groot voorstander van registratie van agressieve passagiers en een eventueel vliegverbod. ,,Wij willen die lijst graag hebben, vooral omdat we dan weten welke passagiers herhaaldelijk agressief gedrag vertonen.''

Gezien het grote belang van de veiligheid in de lucht is het volgens de Registratiekamer absoluut mogelijk een zwarte lijst op te stellen, ,,zij het onder bepaalde voorwaarden'', aldus de woordvoerder. Zo mag plaatsing op de lijst niet gebaseerd zijn op vermoedens en moet de betrokken persoon duidelijk geïnformeerd worden over het feit dat en waarom hij op de lijst is geplaatst. Verder worden strenge eisen gesteld aan de uitwisseling van gegevens op de lijst tussen de verschillende luchtvaartmaatschappijen.