Z-Afrika pakt troonpretendent van Albanië op

De Zuid-Afrikaanse politie heeft vrijdag de Albanese troonpretendent Leka gearresteerd wegens illegaal wapenbezit. Leka woont al een aantal jaren in Zuid-Afrika.

Volgens een politie-woordvoerder heeft de politie vier buitenlanders gearresteerd en bij de actie meer dan zeventig wapens in beslag genomen, waaronder kalasjnikovs, granaatwerpers, pistolen, mijnen en veertienduizend kogels. De woordvoerder wilde de namen van de arrestanten niet prijsgeven, omdat dat volgens de Zuid-Afrikaanse wet niet is toegestaan, maar volgens de Zuid-Afrikaanse televisie gaat het bij de arrestanten om Leka en drie van zijn medewerkers.

Leka is de zoon van de laatste koning van Albanië, Zog I. Hij was één dag oud toen zijn familie Albanië in 1939 ontvluchtte nadat de Italianen van Mussolini het land waren binnengevallen. Zijn vader stierf in 1961 in Parijs in ballingschap en sindsdien beschouwt Leka zich als koning van Albanië.

Leka, wapenhandelaar van beroep, woonde aanvankelijk in het Spanje van caudillo Franco, verhuisde na de introductie van de democratie in Spanje naar het Rhodesië van Ian Smith en, na de introductie van het zwarte meerderheidsbewind in wat Zimbabwe ging heten, naar het Zuid-Afika van de apartheid. Hij trachtte in 1997 naar Albanië terug te keren. Maar hij slaagde er niet in een een referendum over de invoering van de monarchie te forceren. In juni vorig jaar veroordeelde een Albanese rechtbank Leka bij verstek wegens de organisatie van ,,een gewapende opstand, bedoeld om de grondwettelijke orde in Albanië omver te werpen''.

In Zuid-Afrika genoot Leka van een speciaal statuut, hem verleend door het apartheidsbewind. Op grond van dat statuut genoot hij diplomatieke onschendbaarheid. Dat statuut liep vrijdag af. Een paar uur later stond de politie bij Leka op de stoep met arrestatiebevelen en een bevel tot huiszoeking.

De woordvoerder van de Albanese koninklijke familie in ballingschap zei in Parijs in een reactie op de aanhouding dat de actie van de Zuid-Afrikaanse politie het doel heeft ,,de koning te neutraliseren'' met het oog op de Kosovo-conferentie in het Franse Rambouillet. Met de arrestatie zou de politie hebben willen verhinderen dat Leka naar Rambouillet zou gaan. ,,Het feit dat deze arrestatie samenvalt met de conferentie van Rambouillet duidt op het bewuste voornemen de Albanese kant bij het overleg te verzwakken'', aldus de woordvoerder. (Reuters, AFP)