Vrachtvliegtuig van El Al glijdt door op Schiphol

Een vrachtvliegtuig van El Al is vanmorgen rond negen uur te ver doorgegleden op de Zwanenburgbaan op Schiphol. Op het moment van het ongeluk sneeuwde het hevig op Schiphol en was de conditie van de baan slecht.

De drie bemanningsleden bleven ongedeerd. Het vliegtuig heeft vermoedelijk alleen schade aan het landingsgestel. Het betreft een Boeing 747-200 met het registratienummer 4X-AXK en met het vluchtnummer LY812. Het is hetzelfde type toestel dat in 1992 in de Bijlmer neerstortte. Evenals destijds was dit toestel uit New York afkomstig en op weg naar Tel Aviv.

Na de landing kwam de Boeing aan de noordkant van de baan met het neuswiel in het gras terecht, vermoedelijk doordat de baan glad was. Volgens een woordvoerder van Schiphol was door de sneeuwval de conditie van het einde van de baan `poor', de slechtste categorie na `medium' en `good'. Het eerste deel van de baan was `good' en het middelste `medium', aldus Schiphol. Desondanks maakte de piloot de keuze om te landen. Hij had er gezien de weeromstandigheden ook voor kunnen kiezen om een een doorstart te maken en in de lucht te blijven cirkelen. Een woordvoerder van Schiphol wilde zich niet uitlaten over de vraag of de piloot een verkeerde beslissing heeft genomen. Na het ongeval werd `klein alarm vliegtuigen' gegeven en rukte de brandweer uit.