Verkeerschaos door drukte en hevige sneeuw

Drukte en slechte weersomstandigheden hebben vanmorgen in de ochtendspits geleid tot een grote verkeerschaos. Het Traffic Information Centre (TIC) registreerde een nieuw record.

Rond half negen stonden er meer dan zestig files met een totale lengte van 975 kilometer. Het oude `record' was ongeveer 700 kilometer. De combinatie van zware sneeuwval, bevriezingen en drukte leidde tot veel aanrijdingen. Op de snelwegen ging het volgens een woordvoerder van het TIC vanaf drie uur `s nachts tot twaalf uur `s middags om meer dan honderd aanrijdingen. Ernstige ongelukken deden zich vanmorgen niet voor. In het weekeinde vielen in het verkeer echter negen doden bij ongelukken waarvan het slechte weer in de meeste gevallen de oorzaak was.

Op A2 van Maastricht naar Amsterdam stonden in de ochtendspits twee files van dertig kilometer, op de A15 (Europoort richting Nijmegen) stond een file van 35 kilometer. Bij het knooppunt Kleinpolderplein (A20) in Rotterdam moest de weg richting Gouda even worden afgesloten omdat vrachtwagens door ijsvorming een heuvel niet konden oprijden. ,,Ze gleden zelfs terug'', aldus de TIC-woordvoerder. Er gebeurden geen ongelukken. Het verkeer kon verder nadat de weg was schoongeveegd, maar automobilisten waren meerdere uren vertraagd. Bij de A28, ter hoogte van Leusden, werd ook een gedeelte van de weg afgesloten. Hetzelfde gold voor het knooppunt Everdingen op de A2.

Rond Amsterdam, Den Haag en Utrecht was de situatie ook problematisch. Doordat op de snelwegen het verkeer muurvast stond, stroomden de toevoerwegen in de steden vol en kwamen ook daar kilometerslange files te staan.

Volgens het TIC is afgelopen nacht zoveel sneeuw gevallen dat strooien van zout weinig zin had. De wegen werden wel volop geveegd, maar door de hevige sneeuwval hielp dit weinig.

Ook de NS ondervond hinder van de weeromstandigheden. Door de ijzel waren er `opstartproblemen'. In Amersfoort konden de eerste vier treinen niet vertrekken door het gladde spoor. In en rond Rotterdam traden veel wisselstoringen op. Richting Lombardije was slechts één spoor beschikbaar. De treinen op het traject Rotterdam-Dordrecht hadden vertragingen van 15 tot 30 minuten.

Het Traffic Information Centra verwachtte rond het middaguur dat in de avondspits minder problemen zouden zijn. ,,Na zo'n ochtend gaan mensen eerder of juist later naar huis.''