Trainer Lippi neemt ontslag bij Juventus

Marcello Lippi is gisteravond afgetreden als trainer van Juventus na een verdiende 4-2 thuisnederlaag tegen Parma, waardoor de landskampioen van vorig jaar nu op een teleurstellende negende plaats in de Serie A staat. ,,Als ik het probleem ben, dan groet ik jullie en ga ik weg'', zei de 51-jarige Lippi direct na de wedstrijd tegen zijn spelers. Al eerder werd bekendgemaakt dat hij volgend jaar waarschijnlijk naar Internazionale vertrekt.

Lippi heeft een glanzende carrière achter de rug. In zijn vijf jaar bij Juventus heeft hij de ploeg naar drie landskampioenschappen, vier Europese bekerfinales en één Champions League geleid, maar dit jaar slaagde hij er niet in Juventus uit een langdurige impasse te halen. De sfeer in de ploeg en zijn positie werden er niet beter op toen in december bekend werd gemaakt dat hij aan het einde van het jaar weg zou gaan.

,,Het aftreden heeft ons verrast,'' zei Juve-president Chiusano. ,,Wij nemen er nota van dat het onherroepelijk is.'' Verwacht werd dat de club uit Turijn op zeer korte termijn een opvolger voor Lippi zal benoemen. Volgend jaar zal Carlo Ancelotti Juventus gaan trainen, maar hij aarzelt om nu al de vlag over te nemen van Lippi. Het lijkt moeilijk om midden in het seizoen de ploeg uit het dal te halen. Bovendien zijn veel Juve-supporters niet blij met de komst van Ancelotti, omdat hij in dienst van grote rivalen heeft gewerkt: als speler bij AC Milan, als trainer bij Parma.

De manier waarop Juventus gisteren in de eerste helft binnen vijf minuten een 1-0 voorsprong zag veranderen in een 3-1 achterstand, is tekenend voor de malaise. Alleen Edgar Davids speelde op het middenveld een acceptabele wedstrijd. Internationals als Di Livio, Zidane en Fonseca waren opnieuw onherkenbaar, zoals zo vaak eerder dit seizoen.

Juventus begon het seizoen aangeslagen door beschuldigingen dat de medische staf in het verleden gebruik heeft gemaakt van ongeoorloofde middelen om spelers sterker te maken. De eerste wedstrijden kon de ploeg van Lippi zich ondanks matig spel handhaven aan de kop van de ranglijst, maar toen spits Del Piero met een zware blessure wegviel, begon Juventus punten te verliezen. De problemen werden nog groter door het blessureleed van de andere vaste spits, Inzaghi, en door warrige pogingen om een nieuwe aanvaller aan te trekken.

Een week voor de beladen confrontatie in Camp Nou behaalden FC Barcelona en Real Madrid moeizame overwinningen. Kluivert hielp Barcelona aan de winnende treffer tegen Extremadura (2-1). Hij had twaalf duels niet gescoord. Trainer Van Gaal was tevreden met de zevende opeenvolgende overwinning van de Catalaanse club. ,,We hebben op dit onbespeelbare en kleine veld een fantastische prestatie neergezet.''

Zijn collega Hiddink mocht de jonge aanvaller Raul dankbaar zijn. Hij scoorde drie keer op eigen veld tegen Real Valladolid (3-2). De eigen aanhang floot de spelers van Real opnieuw uit. De Madrileense club moet volgende week een achterstand van drie punten goedmaken op Barcelona. Real deelt de tweede plaats met Valencia en Celta de Vigo, dat zonder Jordi met 4-1 won van Villareal.

De Noorse invaller Solskjaer van Manchester United maakte zaterdag vier doelpunten in een tijdsbestek van elf minuten. De Engelse titelfavoriet behaalde een 8-1 zege bij Nottingham Forest, de club van de Nederlander Van Hooijdonk. United behoudt een voorsprong van vier punten op Chelsea, dat met 1-0 van Southampton won. Arsenal versloeg stadgenoot West Ham United met 4-0, dankzij treffers van de Nederlanders Bergkamp en Overmars.

    • Marc Leijendekker